2024. április 24. szerda
More

    Réz 2. – A réz szerepe a mindennapi életben

    Előző cikk: Réz 1. – A réz szerkezete és felszívódása →

    A réz számos betegség kialakulását megakadályozhatja, amennyiben elegendő jut belőle a szervezetünkbe. A mindennapi élet fontos alkotója.

    Az emberi szervezet tucatnyi rézkötő fehérjét expresszál, melyek működéséhez nélkülözhetetlen a réz. A réz részt vesz számtalan vírus, így a himlő, a HIV-1, és számos légúti vírus elleni védelemben, legyen az burkolt vagy burok nélküli, DNS vagy RNS vírus. A vérlemezke eredetű növekedési faktor és egyéb szövetek növekedési faktorok a sebgyógyulás több lépésében is komoly szerepet játszanak. Ezek aktivitása a legújabb eredmények szerint összefügg a szervezet réz-ellátottságával.

    A tirozináz egy réz függő cuproenzim, mely fontos szerepet játszik a melanin pigment képződésében. Hiányában csökken a melanin szintézis, mely megfigyelhető albinizmusban, illetve örökletes rézanyagcsere zavarban.

    Az elmúlt évtizedek vizsgálatai arra utalnak, hogy a szérum réz (valamint cink) koncentráció összefüggésben áll a pajzsmirigy funkcióval. Amerikai lakosokon végzett felmérések szerint a szérum réz érték korrelál a total T4 és a free T4 értékekkel egészséges embereknél.

    Rasic-Milutinovic és kollégái arra jutottak, hogy Hashimoto betegségben és egyéb pajzsmirigy alulműködésben a réz és a szelén koncentrációja közvetlen hatással van a pajzsmirigy funkciójára. Min Joo Kim és koreai kollégái több mint 400 egészséges, megfelelő jód ellátottsággal rendelkező önkéntes pajzsmirigy funkcióját vizsgálva arra jutottak, hogy a szérum réz (és szelén) értékek szignifikáns pozitív korrelációt mutattak a T4 értékekkel, tehát a pajzsmirigy funkcióval.

    Az első rázhiányos vérszegénységet még a 19.században azonosították, inadekvát étrendi bevitel esetén. Az alacsony réz-státusz gyakran társul vérszegénységgel. Feltételezhető, hogy a vas transzportfolyamatai gátlódnak a réz-függő enzimek aktivitásának csökkenésével, mely következménye a rézhiánynak.

    A transzferrin a legfontosabb vasszállító fehérje, mely a vasat Fe3+ formában képes megkötni. Az enterociták membránján keresztül a vas Fe2+ ion formában transzportálódik a keringésbe, így szükséges egy enzim ami elvégzi a Fe2+ ionok oxidációját. Két réztartalmú enzim képes ezt a feladatot ellátni, a hephaestin és a coeruloplasmin. A hephaestin az enterociták bazális membránjához kötve találhatók meg, míg a coeruloplasmin a vérben keringve köti és oxidálja a vas ionokat. A hephaestin a ferroportin transzporterek közelében horgonyzódik, így a transzport és az oxidáció folyamatai kapcsolva vannak. Réz hiányában ezek a folyamatok gátlódnak, így a vérképzés elégtelenné válik.

    A vas transzport folyamatainak gátlásával a keringő vas koncentrációja emelkedik, így egyes kritikus szövetekben, mint a máj és az agy, vas felhalmozódás léphet fel.

    A réz hatással van a bélben megtalálható, vas felszívódásában közreműködő hephaestin molekulákra. Ezek réz-multioxidáz molekulák, melyek rézhiányban, nem megfelelő működése során vérszegénységet, duodenális hipoxiát válthatnak ki.

    A szerzett rézhiány károsíthatja a vörösvértestek képződését, és okozhat vérszegénységet és leukopéniát is, míg ritka esetben páncitopéniát. Az anémia az esetek többségében normociter vagy makrociter, és csak ritkán mikrociter. A leukopénia az esetek többségében döntően neutropénia eredetű, a vérlemezke szám az esetek többségében normál, vagy enyhén csökkent.

    A rézhiány szerepe a neutropenia kialakulásában kevésbé megértett jelenség. Tekintve, hogy a klinikai értelemben manifesztálódó rézhiány ritka jelenség, mely főként a fejlődő országok gyermekeit érinti, a hiány következményeire kis figyelem fordul. Ennek ellenére a hematológiai következményei jól ismertek: mikrociter, normociter vagy makrociter anémia, súlyos abszolút neutropénia, és ritkább esetekben trombocitopénia. A hematológiai változások – eltérően a neurológiei tünetektől – igen gyorsan reagálnak a réz pótlásra.

    A réz bevitele tehát igen fontos a szervezetünknek. A SYBLAB nyomelem csomagja segít Önnek is, hogy megállapíthassa, mennyi rézt visz a szervezetébe.

    Következő cikk: Réz 3. – A réz hiánya és túladagolása –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!