2024. április 25. csütörtök
More

    Szelén 8. – A szelén hatása a tesztoszteronra, a hangulatra és a szívre

    Előző cikk: Szelén 7. – A szelén és a daganatok –>

    A szelén sorozat utolsó cikkében a tesztoszteront, a hangulatot és a szív- és érrendszer kapcsolatát vizsgáljuk a szelénnel.

    A felnőtt férfiak közel 12%-a rendelkezik valamilyen fokú fertilitási problémával, és a fertilitási terápián résztvevő párok 30%-nál a férfi infertilitás akadályozza a megtermékenyülést. A szelénhiányos táplálkozás csökkenti a spermiumszámot és a spermiumok mozgását.

    A szeléniumnak fontos szerepe van a férfi nemzőképesség fenntartásában, szükség van rá a tesztoszteron szintézis folyamatában és a spermiumok érésében. Humán vizsgálatokban az ejakulátum szeléntartalma pozitívan korrelált a funkcióképes spermiumok számával.

    A szelénium hiány állatkísérletekben abnormális spermium fejlődést eredményezett, mely különösen a spermium nyaki régiójában elhelyezkedő, kitüntetett fontosságú mitokondrium szerekezetét érintette. Ennek köszönhetően csökkent a spermatozoák mozgása és nőtt sérülékenységük.

    Scott vizsgálataiban napi 100 mcg szelénium kiegészítés 3 hónap alatt növelte a spermiumok mozgékonyságát. A szerzők érdekes megjegyzése, hogy a vizsgálat során a szelén kiegészítésben részesülő férfiak 11%-a nemzett gyermeket, míg a placebo csoport tagjai közül senki sem. Ugyanezt az eredményt egy lengyel vizsgálat nem tudta megerősíteni.

    A szelénhiány fokozza a depresszió kockázatát, míg a megfelelő szelén kiegészítés javíthatja a hangulatot és a közérzetet.

    A csökkent szelénium ellátottság negatív hatással van az általános hangulatra. Több tanulmány is rávilágít, hogy az alacsony plazma szelén szint magasabb depressziós kockázattal, szorongással és zavarodottsággal hozható összefüggésbe.

    Kérdőíves felmérésekből kiderült, hogy az USA lakosainak körében a rosszabb szelén ellátottság ellenségesebb viselkedéssel és rosszabb általános hangulattal párosult. Humán intervenciós vizsgálatokban, ahol a szelénhiányos illetve magas szelén tartalmú étrend hatásait vizsgálták 15 héten keresztül, az alacsony szelén bevitel fokozta a emelte a depressziós pontszámokat, csökkentette a szellemi tisztaságot és fokozta a zavarodottság érzést. A szelén kiegészítés ezzel szemben láthatóan képes javítani a közérzetet. Egy amerikai vizsgálat szerint napi 226 mcg szelén kiegészítés jelentősen csökkentette a zavarodottság-bizonytalanság értékeket, és csökkentette a szorongást valamint a hangulatzavarok súlyosságát.

    A vérben mért alacsony szelén koncentráció igen jelentősen, akár 3-szorosára is emelheti egyes szív és keringési betegségek kockázatát.

    A prospektív epidemiológiai tanulmányok eredményei nem egyhangúak a szelén bevitel és a keringési kockázat kérdésben. Míg Saloen vizsgálataiban a 45 ng/mL cutoff érték alatti plazma szelén koncentráció 2-3-szoros kardiovaszkuláris kockázattal párosult, Virtamo csoportja mindössze a stroke halálozás esetén talált ilyen összefüggést, míg a többi keringési kockázat esetén nem.

    Egy dán vizsgálatban egy magasabb cutoff érték mellett (79 ng/mL) vizsgálták a kardiológiai kockázatot, és azt találták, hogy a az alacsonyabb szelénium koncentráció szignifikáns növekedést eredményezett az ischaemiás szívbetegségek kockáztában.

    A Selenoprotein-P fehérje a szelén legfontosabb szállító fehérjéje a vérben. Koncentrációja U alakú összefüggést mutat a szív- és érrendszeri rizikó alakulásával. Jól látható tehát, hogy a túl alacsony és a túl magas szelén szintek egyaránt növelik a betegség kockázatát.

    Ön tapasztalta már a szelénhiány valamelyik tünetét? Vizsgálja meg, ellegendő szelénhez jut-e a szervezete!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!