2024. március 29. péntek
More

    Szelén 7. – A szelén és a daganatok

    Előző cikk: Szelén 6. – A szelén hatása a pajzsmirigyre –>

    A szelén hatással van a szervezetünkre, erősíti az immunrendszerünket, hogy küzdeni tudjon a vírusok ellen, azonban nem csak ezekre alkalmas. A daganatok, rákok ellen is fontos szerepet tölt be.

    Az alacsony és a túl magas szelén bevitel egyaránt fokozza a halálozási kockázatot. Éppen ezért, a szelén kiegészítés megkezdése előtt célszerű lehet megismernünk szervezetünk szelén ellátottságát, és annak megfelelően szakember segítségével beállítani az adagolást.

    Az alacsonyabb szelénium ellátottság általánosan magasabb daganatos kockázattal párosul. A pajzsmirigy daganatban szenvedő betegek vizsgálata során kiderült, hogy körükben alacsonyabb szelén és magnézium, valamint emelkedett réz-szintek mérhetők.

    A plazma szelén koncentrációja és a napi szelén bevitel érdekes összefüggést mutat a várható teljes halálozási kockázattal. A fenti vizsgálatban párszázas nagyságrendű mintán vizsgálták a napi szelénium bevitel hatását a halálozásra. Látható, hogy napi 100-200 mcg bevitel mellett csökkenő, míg 300 mcg napi bevitel már emelkedő mortalitást eredményezett.

    Ismerje meg Ön is szervezete szelén-szintjét a SYNLAB nyomelem csomagjával!

    Következő cikk: Szelén 8. – A szelén hatása a tesztoszteronra, a hangulatra és a szívre –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!