2023. március 27. hétfő
More

  Rejtélyes csomók a testben 3. rész

  Mit tehet a beteg?

  A bevált terápiás módszerek mellett pszichoterápiával javítható a konfliktusfeldolgozó képességet és a régi konfliktusok késői következményeit.

  Nagyon fontos az egyén személyiségének legmegfelelőbb napi sportos mozgásprogram. Az úszás, kerékpározás, futás, túrázás, jóga, más keleti sportok nemcsak a fájdalmat csökkentik, hanem a depresszív hangulatot is javítják. Az alvás-ébrenlét ritmus korrekt szabályozása, az azonos időben való elalvás ugyancsak fontos.

  Természetes gyógymódok

  A beteg gyógykezelése során nem a csomók kezelésére, hanem az egész ember, a beteg szervezet anyagcseréjének, lelki egyensúlyának, normális regulációjának helyreállítására kell törekedni.

  Keleti gyógyászat

  A keleti gyógyászat szerint a fibromyalgia oka sokszor a testen belüli energiakeringés zavarában keresendő, így az akupunktúra, kínai masszázs, köpölyözés, moxaterápia, Penczel-féle meridiánkezelések, csi kung-gyakorlatok megoldhatják a problémát. .

  Masszázsok

  A masszázsok a fizikai hatásokon túl lelki kiegyensúlyozó, harmonizáló, relaxáló hatással is rendelkeznek, és így szinte valamennyi masszázsféle javítja a fibromyalgiát. Az ellazulás állapotában javul a vegetatív egyensúly, a nyirokkeringés, a szöveti anyagcsere. Különösen jótékonyak a távol-keleti masszázsok, mint a yumeiho-, thai-, tibeti, akupresszúrás, la phyto-, kínai masszázs. Ezek a technikák ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek a többdimenziós ellazításra, a testi és lelki tényezők mellett szellemi hatást is gyakorolnak.

  A masszázsokhoz használt gyógynövényaromák, személyiséghez választott színek és fények, valamint a relaxáló zene hatására minden izom ellazul, élettani működései harmonizálódnak.

  Manuális medicina, kiropraktika

  A gerinccsigolyák és a végtagízületek enyhe elmozdulásai sokszor komoly zavarokat okozhatnak, habár a röntgen-, ortopédiai vizsgálatok semmilyen elváltozást nem tudnak felfedezni. A jól képzett kiropraktőrök megszüntetik a hibás helyzetű gerinccsigolyák okozta izomfeszültséget, és helyre is tudják igazítani a rosszul álló csigolyákat.

  Kineziológia

  A stresszek elégtelen feldolgozásából származó zavarok legelső megjelenése izmainkban észlelhető. A jól képzett kineziológus időben felismeri ezeket, és az izomzaton keresztül oldani is képes a lelki zavarokat. A kineziológia a modern kor emberének létrehozott lelki elsősegély, valamennyi pszichoszomatikus betegség kezelésének egyik leghatékonyabb módja.

  Jóga, Csi Kung

  A fibromyalgia oldódásának előfeltétele az ellazuláson kívül a helyes légzés, a belső lelki harmónia, az izmok nyújtása, mely feltételeket a nyugati dinamikus mozgás kiegészítésére a távol-keleti mozgásgyakorlatok egyszerre képesek előmozdítani. A jóga, a kínai torna bármely életkorban elkezdhető, de jó, ha szakemberhez fordulunk, és speciális terápiás oktatásban részesülünk.

  Mivel a fibromyalgiától szenvedők sokszor kiábrándult kilátástalanságba süllyednek ismétlődő panaszaik miatt. Az egyénre szabott életmódváltás, a fizikális és a természetes gyógymódok együtt hatékony kezelését, sokszor gyökeres megoldását nyújtják. Fontos azonban a hozzáértő szakember segítsége, a beteg nyitott, változtatni kész hozzáállása és a szorongató stresszállapotok megoldása.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!