2024. április 26. péntek
More

    Rejtélyes csomók a testben 1. rész

    Vándorló, néha elviselhetetlen fájdalmak, kitapintható csomók – a szokásos reumatológiai gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szerek hatástalanok, mert van, amikor nem gyulladásos fájdalomról van szó.

    Egyetemeken nem is tanítják behatóan, bár a lakosság egyre jelentősebb százaléka küzd ezzel a panasszal, ami miatt közérzetük és életminőségük drasztikusan romlik – írja a fybromialgiáról az Infromed.

    Rejtélyes és hosszas fájdalmak

    Jellemzően a nyakban, a vállban és a karokban jelentkezik az a gyötrő izomfájdalom, esetleg zsibbadás, amelynek nem ismert a pontos oka, és amely jellemzően krónikus fájdalomként van jelen.

    Az érintettek – akik nagyobb részt nők – gyakran konkrét izomcsomókat is kitapintanak, és a fájdalom időszakos romlásáról- javulásáról számolnak be. Mivel a kiváltó okok és a helyzetet súlyosbító okok is sokfélék lehetnek, egy konkrét sérüléstől, a fáradtságig és a stresszig, a kezelések is széles skálán mozognak.

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint valóban nem könnyű diagnosztizálni és kezelni a rejtélyes fájdalmakat, de lehetséges!

    A fibromyalgia perszonalizált kezelést igényel

    Arnold doktor szerint ráadásul a fibromyalgia kezelése mindenképpen személyre szabott kell, hogy legyen, hiszen ami az egyik páciensnél beválik, az a másiknál esetleg nem. Éppen ezért csakis alapos kikérdezésre, fizikális vizsgálatra, sőt az érintett kicsit mélyebb megismerésére épülhet hatékony gyógyítás. Már csak azért is, mert ez az állapot könnyen bele tud csúszni a krónikus fájdalom szindrómába, amelynek talán még összetettebb a diagnózisa és a kezelése egyaránt. Ha megerősödik a fibromyalgia diagnózisa, a kezelés jobbára komplex orvosi csapatmunkát igényel, sokszor együtt dolgozik a neurológus, a pszichiáter, az immunológus és a fájdalomspecialista.

    Keletkezésének oka nem ismert

    Úgy vélik, öröklötten is nagyobb lehet a fájdalomérzet. Egyes vizsgálatok szerint az érintettek immunrendszere, a test saját szerotoninja, vagyis a fájdalomcsökkentő és hangulatjavító anyaga ellen fordul. Ennek következtében a szerotonin szint csökken, viszont a legerőteljesebb fájdalomközvetítő, a P-anyag szintje megnő. Sok tényező segíti elő a fibromyalgia létrejöttét:

    • túlzottan megerőltető fizikai munka
    • rossz tartás, egyoldalú megterhelés
    • hideg
    • nedvesség, nyirkos idő
    • sérülések, húzódás
    • lelki stressz

    Bizonyos esetekben nyilvánvaló kapcsolat észlelhető a lelki egyensúly és a fibromyalgia kialakulása között. Az elfojtott és ki nem élt agressziók fájdalmas háti csomók formájában nyilvánulhatnak meg, és elindíthatják a vándorló fájdalom-szindrómát.

    Forrás egeszsegkalauz.hu

    A témát hamarosan folytatjuk.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!