2023. március 28. kedd
More

  Állandó orrdugulás? Meglepő oka lehet

  Krónikus orrdugulást, úgynevezett allergiás náthát, ritkább esetben szemvörösséget, szemviszketést okozhat a télen gyakrabban jelentkező házipor-allergia. Rendszeres szellőztetéssel, ágyneműhúzással, alapos takarítással, légtisztító berendezések használatával azonban csökkenthetjük a lakásban található poratkák számát.Hirdetés

  Bár a betegség közismert neve házipor-allergia, a tünetek kiváltója mégsem a lakásokban megtalálható por, hanem egy apró élőlény, a poratka, annak is az ürüléke – hívja fel a figyelmet a Semmelweis.hu. A fűtési időszakban a szárazabb levegő miatt a textileken: padlószőnyegen, takarókon, függönyökön, plüssállatokon jobban megtapadnak ennek széttöredezett szemcséi, majd időről időre a levegőbe jutva, azt belélegezve okozzák az allergiás tüneteket.

  Hogyan csökkenthetjük az atkák számát a lakásban?

  Az atkák az emberi testről levált hámsejtekkel táplálkoznak, ezért leginkább az ágyban telepszenek meg – mondja dr. Kraxner Helga, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa. Hozzáteszi: teljesen nem lehet atkamentessé tenni a lakásokat, azonban a számukat drasztikusan csökkenteni lehet alapos takarítással, nedves portörléssel. Fontos, hogy hepafilteres porszívót használjanak az arra érzékenyek, mert a nem megfelelő szűrővel rendelkező háztartási gépek visszaengedik az allergéneket a levegőbe. A házipor-allergiás embereknek érdemes a lakásukban minél kevesebb porfogó tárgyat tartaniuk, és fontos, hogy mosható textilanyagokat használjanak, a levegőt pedig ne fűtsék fel túl melegre.

  Magyarországon az allergiások kisebb része szenved porallergiában, a betegség sok esetben azonban nem derül ki, hiszen egy krónikus orrdugulással nem mindenki keresi fel az orvost. Pedig a kellemetlen tünetek miatt érdemes minél hamarabb először háziorvoshoz, majd fül-orr-gégészhez fordulni. Fül-orr-gégészeti vizsgálat során derülhet fény arra, hogy fertőzéses, allergiás vagy egyéb eredetű problémáról (például orrsövényferdülés, orrkagyló-megnagyobbodás, gyerekeknél nagy orrmandula), esetleg ezek kombinációjáról van-e szó – mondta el a szakember. 

  Allergiavizsgálatra abban az esetben kerül sor, ha a részletes kórtörténet és a fizikális vizsgálat alapján az allergiás nátha gyanúja felmerül. Ez esetben első körben életmódbeli tanácsokkal, tüneti kezeléssel (antihisztaminos készítményekkel) enyhítik a panaszokat. Súlyosabb esetben allergia elleni orrspay, ritkán szemcsepp használatára is szükség lehet, illetve szóba jöhet immunterápia is.

  Forrás: hazipatika.com

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!