2023. június 5. hétfő
More

  A bütyök kezelése: ezt tehetjük ellene

  A bütyök elsősorban az idősebb korosztály körében fordul elő, azonban az örökletes tényezők miatt akár a fiatalokat is érintheti ez a lábdeformitás.

  Hogyan alakul ki a bütyök?

  A bütyök a harántboltozat süllyedésének a következménye. Az egészséges lábfej három ponton támaszkodik meg járáskor: a sarokcsonton, az I-es és az V-ös lábközépcsont fejecsén. A három pont így két boltozatot alakít ki: a hosszanti boltozatot a sarok és a lábközépcsontok között, valamint a harántboltozatot a lábközépcsont fejecsek között. Amikor a harántboltozat süllyedni kezd, a lábközépcsontok távolodni kezdenek egymástól, és a megrövidült inak az öregujjat a kisujjak felé húzzák.

  Bütyök

  Mi okozza a betegséget?

  A harántboltozat túlterhelése a bütyök leggyakoribb kiváltó oka. Lábunkat 3 cm-es cipősarok esetén terheljük megfelelően. Ha a cipő sarka ennél kisebb, akkor hátulra, a sarokcsontra, ha pedig magasabb, akkor előre, a lábközépcsont fejecsekre fog nagyobb terhelés esni. A magas sarkú cipők viselése tehát növeli a lábközépcsontok terhelését, a harántboltozat süllyedni kezd, elvezetve a bütyök kialakulásához.

  Ugyanakkor okozhat ilyen deformitást örökölt kötőszöveti lazaság is. Mindannyian ismerünk olyan családot, ahol mindenkinek „bütykös” a lába, már akár fiatal korában is.

  Tünetek

  A kiszélesedett előláb miatt a beteg lába egyre kevésbé fog elférni a konfekció cipőkben, így a lábbelik a bütyökre állandó nyomást gyakorolnak. A nyomásnak kitett helyen gyulladás, bőrkeményedés fog kialakulni, amely már fájdalmat is okoz. Mindemellett a harántboltozat megszűnése miatt a lábközépcsont fejecsek a talpi felszínre kerülnek, ott is élénk fájdalmat, bőrkeményedést okozva.

  Ha nem kezeljük megfelelő időben a statikai problémát, előbb-utóbb a többi ujjacska inai is megrövidülnek, és kalapácsujj deformitás alakul ki a II-III-IV-es ujjakon.

  A bütyök kezelési lehetőségei

  A bütyköt kezelni és a fájdalmat mérsékelni, fájdalomcsillapító tablettával, lábtornával, járást könnyítő cipőbetéttel, egyedi cipővel vagy sebészeti beavatkozással lehet.

  • Cipőválasztás: Legfontosabb a korai prevenció, már fiatal korban érdemes kényelmes, megfelelő sarokmagasságú cipőt választani.
  • Talpbetét, gyógylábbeli: A kialakult harántboltozat-süllyedést minél előbb kezelni érdemes, lúdtalpbetét, gyógypapucs vagy gyógycipő viselésével. Sajnos egyikkel sem fordítható vissza a folyamat, de kitolható a bütyök kialakulásának ideje.
  • Lábtorna: Javasolt a rendszeres lábtorna elvégzése, ami jótékony hatással lehet a betegségre, de fontos tudni, hogy a bütyök deformitás teljes korrekciója a tornával nem várható, a további kialakulásának üteme viszont lassítható.
  • Ortopéd cipő: Ha kialakult a bütyök, érdemes felkeresni egy ortopéd szakorvost. Először konzervatív kezelésekkel, ortopéd cipővel fogják csökkenteni a panaszokat.
  • Műtét: Ha már ezek sem segítenek, akkor szoktunk műtétet végezni. Ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy közel 200-féle műtét létezik egyedül a bütyök kezelésére. Ez nem véletlen, ugyanis egyik sem biztosít teljes korrekciót. Mivel statikai problémáról van szó, a korrekció nem fogja a kiváltó okot, a haránboltozat-süllyedést megszüntetni. Idővel újból „széttapossuk” a lábunkat, és a láb deformitása újra előjön.

  Utókezelés műtét után

  A bütyökműtét utáni utókezelésnél fontos, hogy kezdetben az előlábat teljesen tehermentesíteni kell, mivel az I-es lábközépcsontnak a korrigált helyzetben kell összecsontosodnia. Ehhez segédeszköz boltokban kapható előláb tehermentesítő cipőt érdemes venni. A tehermentesítés hosszát bízzuk az operáló orvosra! Később részterhelve, illetve fokozatosan terhelve lehet az operált lábat használni.

  Mindenképpen érdemes a csontgyógyulás után életfogytiglan lúdtalpbetétet, gyógypapucsot, gyógycipőt viselni.

  Sportolás bütyökkel

  Nem kell véglegesen lemondania a sportról a bütyök kialakulása után. Kényelmes sportcipőben, a boltozatok megtámasztásával sportolhatunk, vagy próbáljon meg olyan sportot választani, amely nem gyakorol erős nyomást a harántboltozatra (pl. kerékpározás, úszás).

  Forrás: webbeteg.hu

  Ez is érdekelheti:

  Nemcsak esztétikai problémát jelent a főként nőket sújtó bütyök – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!