2024. március 29. péntek
More

    Nemcsak esztétikai problémát jelent a főként nőket sújtó bütyök

    A nyári, nyitott lábbelikben láthatóvá váló bütyök fájdalmat, funkcionális és lábstatikai problémákat is okozhat, tehát jóval több mint esztétikai kérdés. A nyugati társadalmakban a népesség mintegy 30 százalékának életét – zömében a nőkét – nehezíti a deformitás, aminek kialakulásához sokszor a szűk orrú és magas sarkú cipők is hozzájárulnak, ráadásul egyre fiatalabb életkorban. Komolyabb panaszok esetén műtéti eljárás javasolt.

    A bütyök az öregujj (nagylábujj) és a hozzá tartozó lábközépcsont jellegzetes billenése, ilyenkor a lábközépcsont a deformitás miatt nem tudja jól megtámasztani az ujjat, így az lefordul a csontról. Amikor ezzel a tünettel találkozunk, azonban nem csak a bütyköt kell megvizsgálni, hanem az egész lábat, hiszen a problémához hozzátartozhat akár lúdtalp vagy Achilles-ín rövidülés is – mondja dr. Rodler Endre. A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának főorvosa hozzáteszi: a betegek két okból fordulnak orvoshoz ilyen esetekben: van, akiket esztétikailag zavar a kinövés, mások pedig a fájdalom miatt kérnek orvosi segítséget.

    A bütyök kialakulásának belső okai között a genetikai faktorokat, szalaglazaságot, instabilitási tényezőket említi a főorvos, míg külső okként a jelentősebb túlsúlyt és a magas sarkú, hegyes orrú cipőket emeli ki. Ezek a lábbelik olyanok, mintha folyamatosan egy lejtőn állna az ember és csúszna lefelé, ezért az előláb, vagyis a lábfej elülső része és a lábujjak belefeszülnek a cipő orrába, a hegyes orrú cipő pedig még össze is tereli azujjakat elősegítve ezzel a bütyök kialakulását – magyarázza.

    A teljes cikk itt olvasható

    Forrás: Semmelweis Egyetem – Kép: Pixabay

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!