2024. április 20. szombat
More

    Vérzés szülés után: Mikor forduljunk orvoshoz?

    Szülés után időbe telik, míg helyreáll a ciklus, rendeződik a menstruáció. Az, hogy kinél mikor jön el a terhesség után az első vérzés ideje, illetve mikor áll be rendszeresre, változó, ám van az a pont, amikor már érdemes orvoshoz fordulni a problémával. Hogy erre mikor van szükség, arra dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa adott választ.

    A terhesség, szülés után hatalmas változásokon megy keresztül a test, így nem csoda, hogy pár folyamata is átalakul. Ilyen a menstruáció is. Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon a korábban rendszertelen ciklusuk, a vérzésük rendeződik-e a szülés után, vagy a normál, szabályos menstruáció szabálytalanná válik-e? A válasz: mindkettő lehet (természetesen az is előfordulhat, hogy nem változik).

    Ami biztos: ha szoptatunk, szülés után pár hónapig, akár egy évig nem fog jelentkezni menstruációs vérzés (szoptatás nélkül akár már a következő hónapban is számíthatunk rá). Hogy mikor is jön meg, az attól függ, hogy mikor csökken le annyira a prolaktin szintje (mely a tejelválasztásért felel, ám a normál női nemi ciklust akadályozza), hogy jelentkezzen a vérzés.

    Vérzés közvetlen a szülés után: lochia

    A gyermekágyi vérzés, a lochia a méh üregében maradt szövetdarabokból, nyálkahártyából, a lepény helyén keletkezett seb gyógyulása során keletkező anyagokból, illetve immunsejtekből áll. Ez eleinte erős menstruációs vérzéshez hasonlít, vörös és kis vérrögök is előfordulhatnak benne. Színe később barnássá válik, majd tisztul, fehérebb lesz, mennyisége csökken. Nem bűzös, édeskés szagú, ezért, ha kellemetlen szagokat tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, mert az gyulladás, fertőzés jele lehet. Az ürülést alhasi görcsök kísérhetik, mely a méh összehúzódásának jele. Ez az időszak maximum 6 hétig tart.

    Szoptatás nélkül is előfordulhat, hogy a menstruáció szabálytalanná válik. Ennek oka elsősorban az, hogy a terhességnél, a szoptatásnál, illetve a termékeny időszakokban más-más hormonszintek jellemzőek. A változásokhoz időre van szükség, ráadásul az átmenet sem zajlik mindig tökéletesen – mondja dr. Lőrincz Ildikó.

    Mikor kell orvoshoz fordulni?

    • nagyon erős vérzésnél, vagyis amikor óránként több mint egy tampon átázik vagy egy betét megtelik
    • lázzal járó vérzésnél
    • intenzív görcsöknél
    • nagyobb vérrögök, alvadékok esetén
    • ha az első menstruációt követő 6 hónap múlva is rendszertelen a vérzés
    • ha a szoptatás befejezése után sem jelentkezik vérzés
    • ha már beállt rendszeresre a vérzés, utána ismét rendszertelenné válik

    Az orvos ilyenkor ultrahangos vizsgálatot, rákszűrést, valamint a hormonpanelek ellenőrzését rendelheti el, ami közelebb visz ahhoz, mi is okozza a problémát (általában hormonzavar idézi elő).

    Forrás: hazipatika.com

    Ez is érdekelheti:

    Menstruációs zavarok – ezeket kell tudnod! – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    A terhességek természetes hossza akár öthetes eltérést is mutathat – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!