2022. december 7. szerda
More

  A terhességek természetes hossza akár öthetes eltérést is mutathat

  Először mérték meg a fogamzástól a szülésig tartó időszak pontos hosszát amerikai tudósok, és azt az eredményt kapták, hogy akár 37 nap eltérés is lehet a terhességeknél.

  125 nő várandósságát vizsgálták, a fogamzás pontos idejének kiderítésével állapították meg terhességük természetes hosszát – idézte a BBC hírszolgálata a Human Reproduction című szaklapban megjelent tanulmányt.

  A szülés időpontját általában egyszerű képlettel számítják ki, mely az utolsó menstruáció első napjához ad 280 napot. Ezt ultrahangos vizsgálattal lehet később pontosítani. Azonban az így kapott napon csak a gyermekek négy százaléka jön a világra, és előtte vagy utána tíz nappal is csak az újszülöttek 70 százaléka érkezik.

  Az amerikai Országos Környezet-egészségügyi Intézet kutatócsoportja természetes fogamzásra készülő nők napi vizeletmintájának hormonszintjét vizsgálta, hogy megállapítsa, mikor történt a tüszőrepedés (ovuláció), és mikor ágyazódott be a megtermékenyített petesejt. Azt az eredményt kapták, hogy a terhesség átlagos hossza 268 nap, alig több 38 hétnél.

  Miután hat koraszülést figyelmen kívül hagytak, azt találták, hogy a várandósságok között 37 napos eltérés is lehet.

  A kutatócsoport egyik tagja, Anne Marie Jukic elmondta, kicsit meglepték a szakembereket az adatok, mert bár tudták, hogy a terhességek különböző ideig tartanak, az eltérések egy részét a várandósság pontatlan kormeghatározásának tulajdonították.

  “A mi méréseink kiküszöbölték ezt a hibaforrást, és még így is öthetes maradt a legnagyobb eltérés. Lenyűgöző!” – kommentálta a kutató.

  A tanulmány azt is megállapította, hogy a lassabban beágyazódó embriók számára hosszabb volt a beágyazódástól a szülésig tartó idő is. Minél idősebb volt a kismama, annál nagyobb eséllyel lett hosszabb a terhessége, és összefüggést találtak az anya születési súlya és várandóssága időtartama között is.

  A kutatás szerint a korábbi és a későbbi terhességek időtartama összefüggött, ugyanannak a kismamának hasonló hosszúak a terhességei.

  “A legtöbb, amit most elmondhatunk, hogy szélesebb a variációk skálája, mint gondoltuk, és az orvosi gyakorlatban is érdemes lenne figyelembe venni ezt, amikor a szülés körüli beavatkozásokról döntenek” – fűzte hozzá Jukic.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!