2023. március 23. csütörtök
More

  Az egészséges életmód hatásai

  Egy friss tanulmány szerint az egészséges életmód segít csökkenteni a dohányzás miatt megnövekedett halálozási kockázatot az egykor dohányzók esetében.

  27 százalékkal kisebb volt a halálozási kockázat azoknál a volt dohányzóknál, akik szigorúan követték a testsúlyra, táplálkozásra és sportra vonatkozó ajánlásokat, szemben azokkal, akik nem – derült ki az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) tanulmányából. Maki Inoue-Choi, a tanulmány vezető szerzője szerint ez az összefüggés a különféle – például szív- és érrendszeri, légúti, illetve daganatos – betegségek esetén is megmutatkozott.

  A kohorszvizsgálatban 159 937 korábbi dohányos egészségi állapotát vizsgálták hosszabb időn át. A résztvevők életkori átlaga a vizsgálat kezdetén 62,6 év volt, és átlagosan tíz évvel korábban hagytak fel a dohányzással. A kutatók a következő 18,9 évben négy életmódbeli tényezőt követtek nyomon náluk: a testtömegindexet (BMI), a táplálkozást a Healthy Eating Index alapján, a testmozgást és az alkoholfogyasztást. Ezeket aztán összehasonlították a résztvevők halálozási kockázatával.

  Az életmódváltás hatásai

  A vizsgálatvezetők úgy találták, hogy heti több mint négy óra sport 17 százalékkal, a BMI alapján normál tartományba tartozó testsúly 14 százalékkal, az egészséges táplálkozás 9 százalékkal, a túlzott alkoholfogyasztás kerülése pedig 4 százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot. Az életmódváltás áldásos hatásai akkor is szignifikánsnak mutatkoztak, ha a résztvevők nem követték betű szerint az ajánlásokat.

  A leginkább egészségtudatos egykori dohányosoknál a különféle megbetegedések miatti elhalálozás kockázata is jelentősen csökkent: a szív- és érrendszeri betegségek miatti halál kockázata 28 százalékkal volt alacsonyabb náluk, míg ez az arány a daganatos betegségeknél 24, a légúti betegségeknél pedig 30 százalék volt.

  Forrás: hazipatika.com

  Életmód pillérekre támaszkodva – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  Életmódváltás: sohasem késő – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!