2023. március 25. szombat
More

  Cukorbetegség: ezek a lényegesek a 2-es típusról (2. rész)

  Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a 2-es típusú cukorbetegség azért alakul ki, mert a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát.

  Ajánló   Cukorbetegség: ezek a lényegesek a 2-es típusról (1. rész)


  Betegségi tünetek

  A 2-es típusú cukorbetegség első tünetei ártalmatlannak tűnhetnek, és azok, akik évek óta 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, nem is tudnak róla. Ügyelj a következő tünetekre:

  Gyakori szomjúság és vizelés

  A vizelettel a felesleges cukor kiürül, ami azt jelenti, hogy vízhajtó hatású, ez magyarázza a fokozott folyadékbevitelt és -kiválasztást. Maga a cukorbetegség szó görögül bőséges vizelést jelent. Általában az 1-es típusú cukorbetegség első tünete, de a vércukorszint emelkedésével 2-es típusú cukorbetegségben is megjelenhet.

  Homályos látás

  Ha a vércukorszinted túl magas, szöveteidnek víztartalma csökkenhet, beleértve a szemedet is, ami befolyásolhatja a látásod. Mindkét típusú cukorbetegségben előfordulhat, bár gyakoribb az 1-es típusban, ahol a (kezeletlen) vércukorszint már korán nagyon magas lehet.

  Ajánló   Mi a cukorbetegség?

  Lassú sebgyógyulás vagy gyakori fertőzés

  Ez mindkét típusú cukorbetegség velejárója, és ha figyelmen kívül hagyják, a betegek gyakran fordulnak orvoshoz. A 2-es típusú cukorbetegségben az immunrendszer legyengül, és a szervezet védekezőképessége sérül. A húgyhólyag- és hüvelyfertőzések különösen gyakoriak a nőknél.

  Bőrelváltozások

  Egyes 2-es típusú cukorbetegeknél sötét, bársonyos bőrelváltozások alakulhatnak ki, általában a hónaljban és a nyakban. Ezt az acanthosis nigricans-nek nevezett állapotot az inzulinrezisztencia okozza.

  Rizikófaktor

  Nem teljesen világos, hogy egyeseknél miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség, és másoknál miért nem. Nyilvánvaló azonban, hogy bizonyos tényezők jelenléte növeli a kockázatot.

  Testtömeg-index (BMI)

  A 2-es típusú cukorbetegség fő kockázati tényezője az elhízás. Egyrészt a túlzott táplálékfelvétel, másrészt a fizikai aktivitás hiánya okozza, ami csökkenti az energiaszükségletet.

  Cukorbetegség a családban

  A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata nagyobb, ha az egyik szülő vagy testvér már szenved a betegségben.

  Kor

  A 2-es típusú cukorbetegség kockázata az életkorral növekszik, különösen 45 év felett. Ennek általában az az oka, hogy az emberek kevesebbet mozognak, ezért veszítenek izomtömegükből az életkorral és híznak. A 2-es típusú cukorbetegség előfordulása azonban drámaian megnőtt a gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek körében is.

  Csökkent glükóz tolerancia

  Csökkent glükóztoleranciáról akkor beszélünk, ha az éhomi vércukorszint normális (vagy nem sokkal magasabb), de étkezés után (vagy egy speciális vizsgálat során bizonyos mennyiségű glükóz bevitele után) a vércukorszint a normálisnál nagyobb mértékben és tartósabban emelkedik. Ez az állapot a hasnyálmirigy csökkent inzulintermelő képességében és a sejtek inzulinrezisztenciájában jelentkezik, így már az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség kialakulása előtt is megfigyelhető. Mivel nem okoz tüneteket, csak glükóz terheléses teszttel lehet úgymond kimutatni, és általában csak akkor, amikor az elvárható. Kezelés nélkül vagy életmódváltás nélkül ez az állapot cukorbetegség kialakulásához vezethet, ezért is ismerték korábban prediabétesznek.

  Terhességi cukorbetegség

  Ha a terhesség alatt gesztációs cukorbetegség alakul ki, nagyobb lehet a kockázata a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának későbbi életedben. Ha a baba születéskor több mint 4,5 kg, az terhességi cukorbetegségre is utalhat.

  Ajánló   Cukorbetegség – A diabétesz típusai

  Milyen vizsgálatokat rendelhet el az orvos?

  Számos vérvizsgálatot végeznek a cukorbetegség szűrésére. Az éhomi vércukorszint-tesztet 8-12 órás koplalás után (általában reggel, reggeli előtt) vett vénás véren végzik. Az éhgyomri vércukorszint 3-5,6 mmol/l glükózkoncentrációnál normális. A cukorbetegség akkor diagnosztizálható, ha az érték két egymást követő alkalommal meghaladja a 7 mmol/l-t, vagy ha bármelyik vércukorszint-vizsgálat során meghaladja a 11,1 mmol/l-t.

  Az American Diabetes Association szerint a 2-es típusú cukorbetegség szűrése 45 év felett szükséges, különösen a túlsúlyos egyének BMI-je alapján. A tesztet háromévente meg kell ismételni, ha az eredmények rendellenesek, és évente, ha az eredmények elérik a határértéket.

  Ha cukorbetegséget diagnosztizáltak nálad, kezelőorvosod további vizsgálatokat javasolhat az 1-es és a 2-es típusú megkülönböztetésére, mivel a két állapot eltérő kezelést igényel. Orvosod javasolhatja, hogy mérd meg a glikált (glükózhoz kötött) hemoglobin mennyiségét, hogy képet kapjon az elmúlt két hónap átlagos vércukorszintjéről. Minél magasabb a vércukorszint, annál több cukor kötődik a hemoglobinhoz. A glikozilált hemoglobin általában 7% vagy kevesebb.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!