2024. április 19. péntek
More

    Kemény kihívás? Vágjunk bele! Alkohol nélküli november

    Ha sikeresen teljesítjük az egy hónapon át tartó alkoholmentes kihívást, a Száraz Novembert, nemcsak mentális, hanem fizikai téren is olyan változásokat tapasztalhatunk, amelyekre talán nem is gondolnánk.

    Magyarországon nagyjából egymillió alkoholfüggő él, azaz a lakosság több mint tíz százalékát érinti közvetlenül a probléma. Esetükben elképzelhetetlen, hogy egyik pillanatról a másikra felhagyjanak az alkoholfogasztással, de számukra a 30 napos, orvosi felügyelet nélkül zajló teljes leállás nem is ajánlott, mivel ez az alkoholfüggőknél súlyos – olykor életveszélyes – elvonási tüneteket okozhat. A világszerte egyre elterjedtebb és éppen aktuális Száraz November kihívás az úgynevezett kockázati ivók számára javasolt. Ebbe a kategóriába azok tartoznak, akik rendszeresen, hetente egyszer vagy többször fogyasztanak kis mennyiségű alkoholt. Ennek az életformának az a legfőbb veszélye, hogy – például egy negatív életesemény hatására – könnyebben kialakulhat belőle alkoholfüggőség.

    „A Száraz November egy önismereti prevenciós utazásnak is tekinthető, hiszen a kampány lényege, hogy a kockázati ivó szembesüljön saját ivási szokásaival, annak körülményeivel és következményeivel” – mutatott rá Imriné Csákányos Melinda addiktológiai konzultáns és mediátor. Elmondta: a kihívás alatt a résztvevők sok mindent megtanulnak önmagukról és az alkoholhoz fűződő viszonyukról. Feltehetnek olyan kérdéseket, mint például, hogy mikor és miért szoktak alkoholt fogyasztani, vagy hogy hol és milyen körülmények között kerül sor erre. 

    Nem várt hatásai lehetnek

    Amellett, hogy a Száraz November kihívást sikeresen teljesítőknek nagyfokú önbizalmat adhat az, hogy legyőzték önmagukat, a programban részt vevők számos új felismeréssel gazdagodhatnak. „Segíthet tudatosítani magukban, hogy esetükben melyek azok a külső és belső hatások, amelyek rendszeres alkoholfogyasztáshoz vezetnek. Megtapasztalhatják, hogy az alkohol elhagyása milyen mentális és kapcsolati változásokhoz vezethet. Átértékelődhetnek a szociális viszonyaik azáltal, hogy felismerik, képesek jól érezni magukat társaságban anélkül, hogy ehhez alkoholt kelljen fogyasztaniuk” – mondta a szakember. 

    Általános tapasztalat, hogy ha valaki képes teljesíteni a Száraz November kihívást, később is könnyebben tud nemet mondani az italozásra. Ez önmagában kedvező irányt jelenthet az alkoholhoz való általános viszonyhoz, ami fontos lépés az egészségmegőrzés szempontjából is, hiszen ezzel csökken a különböző betegségek – például bizonyos szervi elváltozások – kialakulásának kockázata is. A fizikai változások ráadásul sokszor szemmel láthatóak.

    „Már néhány hetes alkoholelhagyást követően látható, hogy a bőr egészségesebben ragyogóbbá, hidratáltabbá válik, az emésztés kiegyensúlyozottabb lesz, a fogyási kísérletek sikeresebbek, az alvás pedig nyugodtabb és pihentetőbb” – mondta Imriné Csákányos Melinda. Hozzátette: tapasztalatai szerint a résztvevők jelentős százalékának a program után megváltozik az alkoholhoz való alapvető viszonyulása. „Gyakori például, hogy az esti vagy a hétvégi rendszeres alkoholfogyasztást felváltja a testmozgás, amivel nemcsak kiválóan vezethető le a feszültség, de csapatsportok esetén közösségi élményt is nyújthat” – tette hozzá. 

    Forrás: hazipatika.com

    Ez is érdekelheti:

    Az alkohol káros hatásai – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    Egyetlen kérdés is lehet az alkoholfogyasztás szűrővizsgálata – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!