2022. július 5. kedd
More

  Az alkohol káros hatásai

  Az alkoholizmus súlyos károkat okoz a fizikai és pszichés állapotra, a közösségi életre és a szociális-társadalmi helyzetre. Érdemes tehát elgondolkodni azon, valóban kell-e nekünk az alkohol.

  A sejtekre való hatása

  Az acetaldehid az etil-alkoholból keletkezik az anyagcere-folyamatok során, mely potenciális sejtméregként hat a szervezet minden sejttípusára.

  A szívre és az érrendszerre gyakorolt hatása

  Az alkohol károsítja a szívizmot, ezáltal szívritmuszavart és dilatatív kardiomiopathia-t okoz. Ez utóbbinak lényege, hogy a szívizom nem tud normálisan összehúzódni, kitágulnak a szívkamrák és a szív mérete is megnő. Ha a szív funkciói károsodnak, légszomj és a munkaképesség, terhelhetőség csökkenése áll következményben. A méréktelen alkoholizálás miatt létrejöhet még magas vérnyomásos megbetegedés és szívinfarktus, agyi infarktus is.

  Az anyagcsere

  Ha az alkohol mellett nem viszünk be értékes tápanyagokat, az anyagcsere felborul. Megemelkednek a betegségek kockázatai, így az elhízásé, a cukorbetegségé, a csontritkulásé és a koleszterinnel kapcsolatos betegségek.

  Az emésztőrendszer

  Az alkohol károsítja a szájüreget, a gégét, a nyelőcsövet, a gyomrot, a májat és a hasnyálmirigyet. A Mallory-Weiss-szindróma a tápcsatornában vérzést okoz.

  Az idegrendszer

  Az alkohol az idegrendszerre is károsan hat, betegségeket idézhet elő, mint például demenciát, agysorvadást.

  Egyéb káros hatások

  A szeszes italok fogyasztása befolyásolja a férfi potenciát, árt a magzati fejlődésnek, daganatokat képezhet a test egyes területein, valamint pszichiátriai zavarokat okozhat.

  Ha problémáid vannak az alkohol mértékletességével, mindenképp kérj segítséget akár családtagtól, akár szakembertől!

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!