2023. április 1. szombat
More

  A hamburger fokozza az asztma kockázatát a gyerekeknél

  Heti három vagy annál több hamburger fokozhatja az asztma és a zihálás veszélyét a gyerekeknél, a gyümölcsökben és halakban gazdag étrend viszont csökkenti a kockázatot – derült ki egy átfogó nemzetközi kutatás végeztével.

  Német, spanyol és brit szakemberek 20 országban 50 ezer, 8 és 12 év közötti gyerek étkezési szokásait feltérképezve találtak kapcsolatot az étkezés minősége, illetve az asztma között. A kapcsolat azokban a fejlett országokban a legerősebb, ahol az étrendben gyakran szerepelnek gyorséttermi fogások.

  A húsban gazdag táplálkozás önmagában nem rejti magában az asztma veszélyét, a gyakori hamburgerezés viszont összefüggésben áll más életviteli tényezőkkel, amelyek viszont már fokozhatják az asztma kockázatát – olvasható a Thorax című brit tudományos folyóiratban közölt tanulmányban.

  A szendvicsek más életmódbeli és környezeti faktorokkal – így az elhízással és a mozgáshiánnyal – járnak kéz a kézben – fogalmazott Gabriele Nagel, a németországi Ulm egyetemén működő epidemiológiai intézet munkatársa, a kutatás vezetője.

  Ugyanakkor “biológiailag megbízható” jelek utalnak arra, hogy az egészségesebb táplálkozásnak pozitív hatásai vannak. A gyümölcsökben és zöldségekben lévő antioxidánsok, valamint a halakban található omega-3 zsírsav – amely gyulladáscsökkentő – egyaránt segíthet a betegség elkerülésében. A C-vitaminban gazdag ételekről például úgy vélik, szerepet játszanak a tüdő jobb működésében és az asztmás tünetek ritkulásában.

  A probléma súlyát jelzi, hogy Nagy-Britanniában 1,1 millió gyereket kezelnek asztmával, míg az Egyesült Államokban ez a leggyakoribb krónikus gyerekbetegség, 10 millió diagnosztizált gyerekkel.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!