2024. április 24. szerda
More

    Hozzájárul a koffein a csontritkuláshoz?

    A kutatók szerint a koffein zavarja a szervezet kalciumfelszívódását. Egyes szakértők szerint a túlzott koffeinmennyiség hatással lehet a csontok egészségére. Az azonban továbbra sem világos, hogy a koffein hozzájárul-e a csontritkuláshoz.


    A csontritkulásban szenvedők csontsűrűsége és csonttömege alacsony, így fokozottan ki vannak téve a csonttörések kockázatának.

    Néhány tanulmány vizsgálta a koffein csontritkulásra gyakorolt hatását, de ezek ellentmondásos következtetéseket vontak le. Bár egyes kutatások szerint a koffein zavarja a kalcium felszívódását, nem világos, hogy befolyásolja-e és hogyan befolyásolja a csontok egészségét.

    Jelenleg nincs elegendő bizonyíték annak megállapításához, hogy a koffein fogyasztása – bármilyen mennyiségben – hozzájárul a csontritkuláshoz.

    Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan befolyásolja a koffein a csontok egészségét, mit mondanak a kutatások, és hogyan segítheted elő az erős csontokat.

    Ajánló   Mennyi koffein van egy csésze kávéban?

    Hogyan hat a koffein a kalciumra?

    A kutatóknak több elmélete is van arra vonatkozóan, hogy a koffein hogyan hat a kalciumra a szervezetben.

    Egyes állatokon végzett kutatások azt sugallják, hogy a koffein befolyásolhatja a csontok növekedését. Egy vizsgálatban a vemhes patkányoknak adott koffein lassabb csontnövekedést eredményezett a magzatoknál. A szakértők szerint a koffein zavarja az endokondriális csontosodást, azt a folyamatot, amely a porcot kalcium segítségével új csonttá alakítja át.

    A kutatók szerint a koffein azt is befolyásolja, hogy a szervezet hogyan szívja fel a kalciumot a táplálékból, és növelheti a vesék által kiürített kalcium mennyiségét. Ez a két mechanizmus csökkentheti, hogy mennyi kalcium van az ember szervezetében.

    A koffein azt is befolyásolhatja, hogy a D-vitamin hogyan kötődik a receptorokhoz. Mivel a D-vitamin segíti a bélrendszer kalciumfelvételét, ez a hatás közvetlenül befolyásolhatja a szervezetben lévő kalcium mennyiségét.

    A koffein fogyasztása csökkentheti az inozitol – a kalcium anyagcseréjében szerepet játszó fehérje – szintjét is a vérben. Ha kevesebb inozitol van a vérben, a vesék több kalciumot választanak ki, és a szervezet kevesebbet szív fel belőle a beleken keresztül.

    Nem világos azonban, hogy a koffein kalciumra gyakorolt hatása befolyásolja-e a csontok egészségét.

    Mennyi koffein a túl sok?

    A túlzott koffeinmennyiség több tényezőtől függ, és a különböző emberek számára eltérőek az ajánlások.

    Az American College of Obstetricians and Gynecologists például azt javasolja, hogy a terhesek korlátozzák a koffeinbevitelt napi 200 milligrammra (mg). Az egyébként egészséges felnőtteknél általában 400 mg koffein biztonságos. Napi felső határértéket meghatározó irányelvek nincsenek.

    Az American Academy of Pediatrics nem ajánlja a koffeintartalmú italokat gyermekek és serdülők számára.

    A koffeinnel kapcsolatos álláspontját azonban az anyag fiatalokra gyakorolt negatív hatásai indokolják, amelyek között alvászavarok, megnövekedett vérnyomás és érzelmi problémák is szerepelhetnek. A szervezet nem tesz említést arról, hogy a koffein milyen hatással lehet a csontok növekedésére vagy a csontok egészségére a pubertáskorban.

    A kutatók nem tudják, hogy mennyi koffeinre van szükség ahhoz, hogy a kalciumra és a csontritkulásra negatív hatást gyakoroljon.

    Ajánló   Milyen hatásokat köszönhetünk a kávénak?

    Mit mondanak a kutatások?

    Bár tanulmányok vizsgálták, hogyan befolyásolja a koffein a kalcium-anyagcserét, a kutatók nem biztosak abban, hogy ezek a hatások hozzájárulnak-e a csontritkuláshoz.

    Egy 2015-ben patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a magas koffeinfogyasztás csökkentette a csonttömeget és a csontképződést. Az állatkísérletek azonban nem mindig reprezentálják, hogy mi fog történni az emberekben.

    Egy régebbi, 1992-es tanulmány a kávéfogyasztás hatásait vizsgálta a csontritkulásban szenvedő posztmenopauzában lévő nőknél. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kávéfogyasztás nincs összefüggésben a csontszövetek forgalmával, amely egy normális folyamat, amely az új csontszövet lebontását és újjáépítését jelenti.

    Az eredmények azonban arra utalnak, hogy a magas koffeinfogyasztás összefüggésbe hozható a fokozott kalciumveszteséggel. Az alacsony kalcium- és D-vitamin-bevitel közötti kapcsolat miatt ez azt jelentheti, hogy a koffein közvetve összefüggésbe hozható a csontritkulással.

    A csontritkulás megelőzése érdekében az orvosok azt javasolják, hogy az étrendben az ajánlott napi kalcium- és D-vitamin-mennyiséget kell bevinni. Az alacsony kalciumtartalmú étrend a csontritkulás egyik fő kockázati tényezője, és az olyan anyagok, mint a koffein, elfedhetik ezt. A D-vitamin azért is fontos, mert nélküle a szervezet nem tudja felvenni a kalciumot a belekből.

    További, széles populáción végzett vizsgálatok segíthetnek meghatározni a koffein csontritkulásra gyakorolt hatását.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!