2024. április 23. kedd
More

    Mentális egészségünkre a világjárvány után is figyeljünk

    A világjárvány jelentős hatással volt mentális egészségünkre, és ez a hatás jelenleg is érezhető, azonban a 2022-es Lelki Egészség Világnap után egy hónappal is van lehetőségünk újrakapcsolódni és felhívni a figyelmet a mentális egészség védelmére és javítására.

    A mentális egészség korábban is kihívást jelentett. A 2019-es pandémia előtt is a becslések alapján minden nyolcadik ember mentális zavarral élt világszerte. A mentális egészséggel kapcsolatos szolgáltatások, készségek és finanszírozás hiányos volt, ezek messze elmaradtak a szükséges kapacitásoktól, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

    A COVID-19 világjárvány globális válságot idézett elő a mentális egészség területén is. Rövid- és hosszú távon is növelte az emberekre ható stresszt és milliók lelki egészségét ásta alá. Becslések szerint a szorongásos és a depressziós megbetegedések száma több mint 25%-kal nőtt a járvány első évében. Ugyanakkor a mentálhigiénés szolgáltatások súlyosan kimaradoztak, és a mentális egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáférés egyre nehézkesebbé vált.

    A növekvő társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek, az elhúzódó konfliktusok, az erőszak és a népegészségügyi vészhelyzetek az egész lakosságot érintik és a jólét irányába történő előrehaladást veszélyeztetik. Például 2021-ben világszerte 84 millió ember kényszerült lakóhelyének elhagyására. Egyéni, közösségi és kormányzati szinten is el kell mélyíteni a lelki egészséggel kapcsolatos értékeket és elkötelezettséget. Fontos, hogy ezeket az összes ágazat minden érdekelt szereplője nagyobb elszántsággal és több befektetéssel próbálja képviselni. A közösségi hálókon keresztül erősítenünk kell a mentálhigiénés ellátást úgy, hogy elérhető, megfizethető és minőségi szolgáltatásokat tudjon nyújtani.  

    A megbélyegzés és a diszkrimináció továbbra is akadályozza a társadalmi befogadást és a megfelelő ellátáshoz való hozzáférést. Fontos, hogy mindannyian kivegyük a részünket a lelki egészséggel kapcsolatos tudatosság növelésében. Olyan világot képzelünk el, amelyben a lelki egészséget és jólétet értékelik, előmozdítják és védik, ahol mindenkinek egyenlő esélye van a mentális egészség megőrzésére és ahol mindenki hozzáférhet a számára szükséges mentális egészségügyi ellátáshoz.

    A WHO 2022-ben „Make mental health & well-being for all a global priority” címmel indított kampányt, mely egy jó lehetőség a mentális betegséggel küzdők, a szószólók, a kormányok, a munkaadók, a munkavállalók és más érdekelt felek számára, hogy összejöjjenek, felismerjék a fejlesztési lehetőségeket és hangot adhassanak arról, mit kell tennünk a mentális egészség és jólét biztosítása érdekében, hogy a mentális egészség és mentális jólét elsődleges fontosságú legyen mindenki számára.

    Forrás: egeszseg.hu

    Ez is érdekelheti:

    Depresszió, a felnőttek 5%-a érintett – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    A depressziót valószínűleg nem kémiai egyensúlyhiány okozza az agyban – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    Depressziós vagy? Egyáltalán nem ciki szakemberhez fordulni – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!