2023. március 21. kedd
More

  Bőrjelek a halál előtti órákban

  Bár a jelek érzékelése mentálisan és érzelmileg is nehéz a családtagok, barátok számára, ha tudjuk, mire kell figyelni, akkor – bár felkészülni teljes mértékben nem lehet -, de talán egy kicsit könnyebbé tehetjük a szerettünk számára a távozást.

  Jelek néhány héttel a halál előtt

  Egy sürgősségi orvos, Carol DerSarkissian mondta el, milyen jelei vannak a közelgő halálnak. Ezek közül több nem volt meglepő, hiszen, a fáradékonyságról a legtöbben hallottunk már, a bőrtünetekről azonban kevesebbet hallani.

  1-2 héttel a halál előtt a szakérő szerint rendszeres fáradtság jelentkezhet, és a szerettünk kimerültnek érezheti magát, akár olyan mértékben is, hogy fel sem kel az ágyból – akkor sem, ha tudna.

  Ilyenkor sokan elveszítik az érdeklődésüket olyan dolgok iránt, amiket korábban szeretettet.

  A kevesebb étel és folyadék fogyasztása is jellemző, valamint az idősek esetében a társas interakciók is visszaszorulnak, azaz kevesebbet beszélnek.

  Az egyéb változások közé tartozhat a fájdalom fokozódása, valamint a vérnyomás, a légzés és a pulzus megváltozása.

  A mentális változások terén a zavartság lesz a jellemző, továbbá az, hogy a szerettünk kábultnak tűnik, és hallucinálhat is.

  Bár, minden ember másként élheti meg a halált, az a szakértő szerint is fontos, hogy egy (vagy több) szeretett személy a közelben legyen, függetlenül a tünetektől.

  Marie Curie, az Egyesült Királyság legnagyobb hospice szervezete szerint előfordulhat, hogy a szerettünk nem reagál, ha beszélnek hozzá, és arra sem, ha megérintik. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy annak ellenére, hogy nem reagál, a jelenlétünk megnyugtató lehet. A szakértő hozzátette:

  “Van olyan, hogy a vártnál gyorsabban romlik a szerettünk állapota, ezért, ha valamit el szeretnénk mondani neki, akkor fontos, hogy ne halogassuk.”

  Jelek a halál előtti órákban

  Azt is kiemeli az orvos, hogy a barátok, családtagok búcsúját is jó, ha megszervezzük, persze, ahhoz alkalmazkodva, amit a szerettünk szeretne. Van, akiknek Időre van szüksége, pihennie kell a látogatók között, míg másokat az nyugtat meg, ha folyamatosan vannak körülöttük.

  A halál előtti utolsó órákban már a bőrön is látszanak a jelek: amikor az emberek az utolsó órájukhoz közelednek, a térdük, a lábuk és a kezük bőre foltossá, kékeslilává válhat, és légzési nehézségei lehetnek. Ezen a ponton a testhőmérsékletük csökkenhet, és leállhat a vizelés, valamint a székletürítés is.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  Ez is érdekelheti:

  Csökkentsd a daganatok kockázatát – mutatjuk, hogyan! – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!