2024. március 29. péntek
More

    Csökkentsd a daganatok kockázatát – mutatjuk, hogyan!

    Európában a legtöbb rosszindulatú daganat továbbra is Magyarországon a legtöbb, népességarányosan: minden ötödik férfit és minden tizedik 75 év alatti nőt érint.


    Az Affidea Magyarország a rákszűrés és az utódiagnosztikai képalkotó szolgáltatások mellett onkológiai klinikát is működtet.

    Magyarországon az évben 66 874 rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak, és 31 623 beteg halt meg rákban. Ma a magyar férfiaknak 20 százalék az esélye arra, hogy 75 éves koruk előtt meghaljanak valamilyen rosszindulatú daganatban, a nőknél 13 százalék az esély.

    A bőrdaganatokat leszámítva a tüdőrák (17%), prosztata (18%), vastagbél (16%), hólyag- és veserák, nőknél pedig a mellrák (22%), tüdőrák (13%) és vastagbélrák (13%) volt a leggyakoribb. Sajnos Magyarország vezeti a rákban haldoklók listáját Európában.

    A rosszindulatú daganatok kimutatására és szűrésére leggyakrabban valamilyen képalkotó eljárással kerül sor. Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország tiszti főorvosa ezzel kapcsolatban elmondta: „Sajnos a magyaroknál kevesebb a szűrés, ezért a rák okozza a halálozások magas százalékát. Minél hamarabb észleljük a rosszindulatú daganatokat, annál nagyobb az esély a sikeres kezelésre. A rákszűréshez és a nyomonkövetéshez szükséges képalkotó diagnosztikai tesztek mellett egy onkológiai klinikát is kínál az Affidea Mammut II. Egészségközpont.”

    Ajánló   Ezek az ételek daganatos betegségeket okoznak!

    Az onkológia többféle gyógyszeres kezelési eljárást foglal magában. Ezek a kezelések adhatók műtét előtt a daganat csökkentésére (neoadjuváns), vagy műtét után az adjuváns fenntartására. Az onkológia nagyon aktívan fejlődő terület, többféle gyógyszerrel: hormonterápia, kemoterápia, célzott biológiai terápia, immunterápia. A betegek egyre gyakrabban igényelnek tájékoztatást a kezelés hatásairól és mellékhatásairól. Az Affidea Magyarország onkológiai rendelésén lehetőség nyílik másodvélemény megszerzésére a rákkezelésről, a betegek tájékoztatva vannak a daganatos betegségekről és a kezelési lehetőségekről, segítséget kaphatsz a kezelési alternatívákhoz, valamint elsajátíthatod az életminőség javítását, támogatását és fenntartását.

    Az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség egész Európára kiterjedő ajánlást dolgozott ki, az Európai Rákellenes Kódexet, amely 12 módot foglal össze a rosszindulatú daganatok kockázatának legjobb csökkentésére.

    Ajánló   Egy különleges módszer a daganatos betegek gyógyítására

    1. Ne dohányozz!

    2. Kerüld a füstös otthonokat és munkahelyeket.

    3. Tartsd meg az egészséges testsúlyt.

    4. Mozogj minden nap!

    5. Egyél helyesen: Egyél több teljes kiőrlésű gabonát, babot, zöldséget és gyümölcsöt. Korlátozd a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztását, és kerüld a cukros italokat! Kerüld a feldolgozott húsokat, és korlátozd a vörös húsokat és a magas sótartalmú ételeket.

    6. Csökkentsd az alkoholfogyasztást, típustól függetlenül.

    7. Kerüld a közvetlen napfényt és használj fényvédőt.

    8. Kövesd a munkahely egészségügyi tanácsait a rákkeltő anyagok és állapotok elkerülése érdekében.

    9. Csökkentsd az otthonodban a radonszintet.

    10. Vegyél részt egy rák elleni védőoltási programban (Hepatitis B és HPV)

    11. Szoptasd újszülötted, mert ezzel csökkented a mellrák kockázatát. Kerüld a hormonpótló terápiát, mivel kimutatták, hogy rosszindulatú daganatokat okoznak.

    12. Rendszeresen vegyél részt rákszűrésen. A mell-, prosztata-, tüdő- és vastagbélrák szűrése elengedhetetlen.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!