2024. április 27. szombat
More

    Mikor szedjünk probiotikumot?

    A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.

    A probiotikumok gyermek- és felnőttkorban egyaránt biztonsággal szedhetők. Kezelőorvosunk tanácsát használatuk előtt mindig javasolt kikérni. Ezek a jótékony mikroorganizmusok születésünktől fogva a bélrendszerünkben élnek, azonban ez az egyensúlyi állapot bármely életkorban különböző kiváltó okok miatt felborulhat: a tápcsatornát megbetegítő kórképek, a helytelen táplálkozás, a stresszesebb életforma, a környezeti ártalmak és az antibiotikumok szedése is hatással lehet rá. A probiotikumok szedése történhet kezelés, illetve megelőzés céljából is.

    Mikor szedjünk megelőző célból probiotikumot?

    Antibiotikumok használata során a gyógyszer hatóanyagai nem válogatnak a „jó baktériumok” és a „rossz kórokozók” között, és sajnos, ennek eredményeként nemcsak a kórokozó baktériumok pusztulnak el, hanem a bélflóra élő alkotói is károsodnak. Az antibiotikumokkal okozott károk azonban megelőzhetők vagy orvosolhatók. A legbiztosabb megoldást az jelenti, ha antibiotikum szedésének időtartama alatt és az azt követő körülbelül egy héten keresztül probiotikum használata mellett döntünk.

    A probiotikumok szedése mellett a jótékony baktériumokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával, helyes táplálkozással mi is tehetünk érte, hogy minél gyorsabban helyreálljon az emésztőrendszerünk egészsége. Fogyaszthatunk borsót, babot, articsókát, hagymát, banánt, élőflórás joghurtot, kefirt! De mindenekelőtt kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát, ugyanis vannak olyan antibiotikumok, melyek felszívódását gátolják a kalciumban gazdag élelmiszerek fogyasztása, és ezzel hátráltatjuk gyógyulásunkat.

    Forrás: webbeteg.hu

    Ez is érdekelheti:

    A probiotikumok fontossága – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!