2023. március 27. hétfő
More

  A probiotikumok fontossága

  Peter Cartwright brit szakértő elmondta, hogy a probiotikumok élő mikroorganizmusok, és a megfelelő dózisok jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. Mint rámutat, egyre több tanulmány bizonyítja a probiotikumok hasznosságát, ezért is szorgalmazzák az ilyen készítmények gyógyászatban való alkalmazását.

  Székely György, a budapesti Szent János Kórház Bel- és Gasztroenterológiai Osztályának osztályvezető főorvosa a probiotikumok és szteroidok alkalmazását szorgalmazza bizonyos betegségek kezelésében, ugyanis egyes gyógyszerek jelentősen károsíthatják a bélflórát.

  Felhívja a figyelmet arra, hogy a tudomány évtizedekkel ezelőtt bebizonyította, hogy az antibiotikumok, bármennyire is fontosak a betegségek leküzdésében, nem tudnak választani a jó és a rossz baktériumok között, ezért a szervezetnek szüksége van baktérium-utánpótlásra, probiotikumokra a jótékony bélflóra helyreállításához.

  Wacha Judit, a Semmelweis Egyetem Sebészeti Klinika főorvosa, gasztroenterológusa hangsúlyozza, hogy a probiotikumok megfelelő használatával megelőzhető a gyermekkori elhízás, felpörgethető az anyagcsere, valamint a felnőttek cukor- és koleszterinszintje kontrollálható.

  A főorvos azt is elmondta, hogy a terhesség első percétől használható probiotikumok segítenek megvédeni a születendő babát az első baktériumoktól, amelyekkel már a szülőcsatornában találkozik, de védik a baba egészségét a szülés után is.

  A bél-agy kapcsolatot is tovább kell vizsgálni. A mentális betegségek ugyanis hajlamosak bélproblémákat okozni, így a tünetek kezelése önmagában nem elegendő. Elhangzott az is, hogy a szájflóra is veszélyben van és pótlásra szorul.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!