2024. április 23. kedd
More

    A gránátalma segíthet a vastagbélrák ellen

    A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakrabban diagnosztizált rákos megbetegedés. A beteg túlélési esélyeit a daganatban lévő sejtpusztító sejtek (CD8+ sejtek) sűrűségéből számolják ki. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy az urolitin A (UA) koncentrált formái – gránátalma emésztésének természetes terméke – mitofágiát, vagyis mitokondriumok régi részéinek, lebontását segíti.

    Középpontban az immunválasz fokozása

    A közelmúltban kutatók egerekben vizsgálták az UA vastagbélrákra gyakorolt hatását. Azt találták, hogy az UA „erősen védő”  daganatellenes T-sejtes immunitást indukált egerekben.

    „Eredményeink azért különösen izgalmasak, mert nem a tumorsejtre, hanem az immunrendszerre, vagyis a rák elleni természetes védekezésre összpontosítunk” – mondta Dr. Dominic Denk, a németországi Frankfurti Egyetemi Kórház orvosa, a tanulmány első szerzője. A tanulmány az Immunity című szaklapban jelent meg.

    Hogyan keletkezik az UA?

    „UA az ellagitanninok metabolitja, amelyek egyfajta polifenolok. A polifenolokról ismert, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek” – mondta az Dr. Thomas M. Holland, a Rush University Medical Center Rush Institute for Healthy Aging orvos-tudósa, aki nem vett részt a tanulmányban.

    „Az ellagitanninok elsősorban a gránátalmában, de az eperben, a málnában és a diófélékben, leginkább a dióban is megtalálhatóak” – magyarázta, majd hozzátette, hogy ezek az élelmiszerek rengeteg olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek széles körben előnyösen hatnak az egészségre. Mindezek mellett az ellagitanninokat a bélbaktériumok alakítják át UA-vá. De az embernek ép és megfelelően változatos bélmikrobiommal kell rendelkeznie ahhoz, hogy ez az átalakulás megtörténhessen” – tette hozzá Dr. Holland.

    UA és vastagbélrák: ezek a vizsgálat eredményei

    A vizsgálathoz a kutatók a vastagbélrákkal küzdő egereket két csoportra osztották. Az egyik csoportnak 18 héten keresztül UA-tartalmú ételeket adtak, míg a másik csoport kontroll étrenden volt. Végül azt találták, hogy az UA-tartalmú étrenden tartott egereknél jelentősen csökkent a daganatok előfordulása és mérete, emellett a vastagbél belső nyálkahártyájában magasabb volt a T-sejtek szintje.

    További kísérletek során a kutatók megállapították, hogy az UA pozitív immunhatása nem volt jelen sem az érett T- és B-sejtek nélküli, sem a CD8+ T-sejtekben szegény egereknél. Kiemelték, hogy az UA pozitív hatásai bizonyos T-sejtek jelenlététől függenek.

    „Ez a tanulmány azt sugallja, hogy az UA várható általános gyulladáscsökkentő tulajdonságain túlmenően nagyobb immunmodulációt is lehetővé tehet, amelyben a szervezet képes felismerni és kezelni a gyomor-bél traktusban kialakuló korai daganatos növekedéseket, mint amilyenek a vastagbélrák esetében tapasztalhatók” – jegyezte meg Dr. Holland.

    Embereken is vizsgálták az UA hatását

    A kutatók ezután az UA hatását vizsgálták öt donorból származó emberi T-sejtekre.

    „Bár ebben az esetben in vitro (azaz akár kémcsőben, petri-csészében stb.) figyelték meg, az UA-ról kimutatták, hogy képes a CD4 memória T-sejtek termelését indukálni. Ez a funkció gyors választ tesz lehetővé egy antigénnel való ismételt érintkezés esetén – ebben az esetben ezek tumorspecifikus antigének lennének” – tette hozzá Dr. Holland.

    Forrás: Medical News Today Online/ egeszsegkalauz.hu

    Ez is érdekelheti:

    A vastagbélrák kialakulásának esélyei: kik a veszélyeztetettek? – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    A vastagbélrák 5 korai jele – 1. rész – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    A vastagbélrák 5 korai jele – 2. rész – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!