2024. március 29. péntek
More

    A vastagbélrák 5 korai jele – 1. rész

    A vastagbélrák eleinte olyan tüneteket okoz, amikről elsőre nem is gondolnánk, hogy tumorról árulkodnak. Ezekre a jelekre kell figyelni.

    A vastagbél rákmegelőző állapotának felismerése nagyon fontos, hiszen minél korábbi a daganatos elfajulás kimutatása, annál jobbak a gyógyulás esélyei. A rákmegelőző állapotot jelentő polipok, és a vastagbélrák minél korábbi felismerése nagyon fontos: minél korábbi a daganatos elfajulás kimutatása, annál jobbak a gyógyulás esélyei.

    Melyek a vastagbélrák jellemző tünetei?

    A vastagbélrák tünetei függnek a betegség stádiumától, és a daganat szétterjedésétől, tehát hogy mekkora bélszakaszt érintett.

    A korai stádiumban akár tünetmentes is lehet a beteg, de korai tünetek is figyelmeztethetnek. Jelentkezhet:

    • enyhe hasi fájdalom,
    • felfúvódás,
    • gyakori gázképződés,
    • székürítési rendellenesség,
    • enyhébb fáradtságérzés.

    A tünetek sok egyéb betegséget is jelezhetnek, mint pl.: fekélyt, epekövességet, aranyér betegséget, esetleg ételallergiát. Éppen ezért sokan nem is gondolnak arra, hogy vastagbélrák is meghúzódhat a háttérben.

    A további tünetek attól is függenek, hogy a vastag- illetve végbél melyik részét érinti a daganat.

    • A vastagbél jobboldali szakaszát érintő tumor enyhe hasi fájdalmat okozhat, súlyvesztést, és a has jobboldalán egyfajta „tömeg” érzését. A vérvesztés anaemiával, vérszegénységgel jár, ez gyengeséget, fáradtságérzést okozhat.
    • A vastagbél baloldalra lokalizálódó vastagbélrák görcsöket, hasi fájdalmat, hányingert, hányást kelthet, valamint a hasmenés és székrekedés váltakozását. Előfordulhat visszatérő vérzés a végbélből.
    • A végbelet is érintő daganat okozhat teltségérzést a végbélben, vérzéseket, görcsös fájdalmat, a székürítés megváltozását, és a széklet méretének (átmérőjének) megváltozását is.

    A vastagbélrák fizikális vizsgálata

    Célszerű lenne mindenki számára az éves rendszeres normális egészségszűrő vizsgálat. 40 év felett ennek részét képezi a DRE, a digitális rektális vizsgálat is, azaz a végbél manuális áttapintása gumikesztyűs ujjal. A végbélen lévő daganat általában így is megtalálható.

    Forrás: egeszsegkalauz.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!