2023. március 21. kedd
More

  A vastagbélrák 5 korai jele – 1. rész

  A vastagbélrák eleinte olyan tüneteket okoz, amikről elsőre nem is gondolnánk, hogy tumorról árulkodnak. Ezekre a jelekre kell figyelni.

  A vastagbél rákmegelőző állapotának felismerése nagyon fontos, hiszen minél korábbi a daganatos elfajulás kimutatása, annál jobbak a gyógyulás esélyei. A rákmegelőző állapotot jelentő polipok, és a vastagbélrák minél korábbi felismerése nagyon fontos: minél korábbi a daganatos elfajulás kimutatása, annál jobbak a gyógyulás esélyei.

  Melyek a vastagbélrák jellemző tünetei?

  A vastagbélrák tünetei függnek a betegség stádiumától, és a daganat szétterjedésétől, tehát hogy mekkora bélszakaszt érintett.

  A korai stádiumban akár tünetmentes is lehet a beteg, de korai tünetek is figyelmeztethetnek. Jelentkezhet:

  • enyhe hasi fájdalom,
  • felfúvódás,
  • gyakori gázképződés,
  • székürítési rendellenesség,
  • enyhébb fáradtságérzés.

  A tünetek sok egyéb betegséget is jelezhetnek, mint pl.: fekélyt, epekövességet, aranyér betegséget, esetleg ételallergiát. Éppen ezért sokan nem is gondolnak arra, hogy vastagbélrák is meghúzódhat a háttérben.

  A további tünetek attól is függenek, hogy a vastag- illetve végbél melyik részét érinti a daganat.

  • A vastagbél jobboldali szakaszát érintő tumor enyhe hasi fájdalmat okozhat, súlyvesztést, és a has jobboldalán egyfajta “tömeg” érzését. A vérvesztés anaemiával, vérszegénységgel jár, ez gyengeséget, fáradtságérzést okozhat.
  • A vastagbél baloldalra lokalizálódó vastagbélrák görcsöket, hasi fájdalmat, hányingert, hányást kelthet, valamint a hasmenés és székrekedés váltakozását. Előfordulhat visszatérő vérzés a végbélből.
  • A végbelet is érintő daganat okozhat teltségérzést a végbélben, vérzéseket, görcsös fájdalmat, a székürítés megváltozását, és a széklet méretének (átmérőjének) megváltozását is.

  A vastagbélrák fizikális vizsgálata

  Célszerű lenne mindenki számára az éves rendszeres normális egészségszűrő vizsgálat. 40 év felett ennek részét képezi a DRE, a digitális rektális vizsgálat is, azaz a végbél manuális áttapintása gumikesztyűs ujjal. A végbélen lévő daganat általában így is megtalálható.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!