2024. március 29. péntek
More

    A vastagbélrák kialakulásának esélyei: kik a veszélyeztetettek?

    A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb ráktípus és a harmadik vezető halálok a rákos megbetegedések általi elhalálozásban mind a férfiak, mind a nők körében. Az Oxford University Press által a JNCI Cancer Spectrum folyóiratban közzétett tanulmány áttekintése szerint az elmúlt 30 évben nőtt a globális elhízás, ami több krónikus betegség kockázatát is növeli. Az elhízás a vastagbélpolipok (adenómák) és a vastagbélrák ismert kockázati tényezője.


    Az orvosok gyakran javasolják, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek fogyjanak. A fogyás egészségügyi előnyei jól ismertek, de egyelőre nyitott kérdés volt, hogy csökkenti-e a vastagbélpolipok és az ebből eredő vastagbélrák kockázatát. A legtöbb tanulmány korábban csak a vastagbélpolipok kialakulásának kockázatára összpontosított egy adott időpontban az elhízás vagy a testtömeg-index összefüggésében, és kevés tanulmány foglalkozott a súlyváltozás szerepével.

    Az új tanulmány saját bevallású testsúlyadatokat használva három felnőttkori súlyváltozást – súlycsökkenést vagy fogyást – vizsgált, amelyek a vastagbélpolipok kialakulásához kapcsolódnak a prosztata-, tüdő-, vastagbél- és petefészekrákra szűrt résztvevőknél. 1993 és 2001 között 154 942, 55 és 74 év közötti férfi és nő vett részt az Egyesült Államokban egy olyan vizsgálatban, amelyet eredetileg a szűrés hatékonyságának mérésére terveztek a rákos halálozások megelőzésében. Az oxfordi tanulmány olyan szűrők adatait használta fel, akiket a vizsgálat elején, majd 3 vagy 5 évvel később újra szűrtek vastagbélrákra.

    Ajánló   Ezek segítenek a rák megelőzésében menopauza idején

    A kutatók azt találták, hogy a felnőttek fogyása (a definíció szerint ötévente legalább fél kiló fogyás) 46 százalékkal csökkentette a vastagbélpolipok kockázatát a stabil testsúlyhoz képest. Ez különösen igaz volt azokra a felnőttekre, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak az alapvonalon. A kutatók azt is megállapították, hogy a felnőttek súlygyarapodása növeli a vastagbélpolipok kockázatát, különösen, ha 5 év alatt több mint 3 fontot hízik. A fogyás és a súlygyarapodás terén tapasztalható eredmények kifejezettebbek a férfiaknál, mint a nőknél.

    Kathryn Hughes Barry, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények azt sugallják, hogy az egészséges testsúly megőrzése felnőttkorban is fontos a vastagbél-adenomák megelőzésében. Hozzátette azonban, hogy eredményeik alapján nem minden felnőttnek javasolják a fogyást, és eredményeik arra utalnak, hogy a túlsúlyos és elhízott felnőttek számára előnyös lehet a súlycsökkentés.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!