2023. március 29. szerda
More

  Óvatosan az antibiotikummal a gyerekeknél!

  Az antibiotikumok számos betegség hatékony kezelését teszik lehetővé, de ha ezeket szükségtelenül adjuk be a gyermeknek, azzal sokszor többet ártunk, mint használunk.

  Melyik szülő ne tenne meg mindent azért, hogy beteg gyereke minél előbb jobban legyen? A kérdés persze költői, hiszen mindenki sürgetné csemetéje gyógyulását, amennyire csak lehet. Ezért sokan megkérik az orvost, írjon fel valamit, hogy „előbb gyógyuljon” a gyerek, vagy „csak a biztonság kedvéért”, holott a gyerekek többségénél vírusok okozzák az influenzajellegű megbetegedéseket, amelyekre felesleges az antibiotikum. Sőt, ezek beadásával soksor többet ártunk, mint használunk.

  Milyen veszélyekkel járhat a gyermek szükségtelen antibiotikumos kezelése?

  Ahogy a reklámokból már ismerjük, az antibiotikumok szedése során „kockázatok és mellékhatások” léphetnek fel. Leggyakrabban hányinger és hasmenés jelentkezik, de súlyosabb szövődmények is lehetnek, például allergiás reakció vagy anafilaxia. Miért is tennénk ki a gyereket ezek kockázatának, ha nem muszáj?

  Ezen kívül az antibiotikumok – mivel nem csak a káros baktériumokat veszik célba – felboríthatják a bélflóra egyensúlyát, a szervezet egészséges működéséhez szükséges baktériumok megtizedelésével pedig az általános egészségünknek is árthatnak. A gyakori indokolatlan antibiotikum kúrák pedig antibiotikum-rezisztenciához vezethetnek.

  Aggódó szülőként természetes, hogy bármi probléma van, azonnal hívjuk a gyerekorvost, vagy szaladunk a kicsivel a rendelőbe. De külföldi szakemberek szerint érdemes lehet 24-48 órát is várni, mert a gyerekeknél különösen vírusfertőzések esetén gyakran előfordul, hogy a tünetek maguktól is elkezdenek javulni

  Az orvos miért írhat fel mégis antibiotikumot?

  Ha nem sikerül megúszni a gyerekorvost, mert a gyerek nagyon pici és nagyon sír, vagy súlyosbodnak a tünetek, vagy fennáll a baktériumos felülfertőződés gyanúja, elképzelhető, hogy az orvos antibiotikumos kezelést javasol. Ilyenkor annyit tehetünk, hogy megkérjük, a recepttel várjuk meg a tenyésztés (ha készül ilyen) eredményét. Ha viszont a gyermek tünetei tovább súlyosbodnak, ne habozzunk a szakember utasításait követve beadni neki a gyógyszert. Illetve azt is megtehetjük, hogy megkérdezzük az orvost, melyik antibiotikum lehet a legjobb a fertőzésre. És ha választhatunk, a szűkebb spektrumút kérjük, ezzel is csökkentve az antibiotikum-rezisztencia kockázatát.

  Forrás: hazipatika.com

  Ez is érdekelheti:

  Vigyázz az antibiotikumokkal, ha allergiás vagy asztmás vagy! – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  Jó vagy rossz az antibiotikum? – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!