2023. március 23. csütörtök
More

  Olcsó és egészséges italok: Mit igyunk?

  Az élelmiszerek drágulása az italokon is érezhető, többe kerülnek a gyümölcslevek, szörpök, üdítők és teák is. Viszont ha a boltokban jól válogatunk, és otthon is készítünk ilyesmit, akkor az italaink nem csak olcsóbbak, hanem egészségesebbek is.

  Ideális esetben a folyadékpótlás alapját a víz adja, ennek békeidőben is így kellene lennie, tömény gyümölcslevet sosem szerencsés naphosszat kortyolgatni. Aki mégis ezt tette, annak erről a szokásról nem csak a pénztárca, hanem az egészség érdekében is érdemes lemondania. Bármennyire jó választástan tűnik ugyanis a vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag 100 százalékos narancslé, a benne lévő savak – ha azoknak folyamatosan kitesszük a fogakat – károsítják a zománcot, a lé pedig rengeteg cukrot, és azzal együtt kalóriát is rejt. A narancslé cukortartalma, ha másféle is, gyakorlatilag megegyezik a kóláéval, emiatt szerencsésebb vízzel hígítva fogyasztani. A 100 százalékos leveket azért is jó vizezni, mert a tömény oldatok kevésbé oltják a szomjat. Ilyen italokat gyümölcspréssel akár otthon is lehet készíteni olyan narancsból, amit frissen már nem szívesen ennénk meg.

  Az ásványvizek sem olcsók, így aki csak a szénsavas íz miatt fogyasztja ezeket, az otthon is készíthet ilyet erre alkalmas eszközzel. Ezek az egészségre nincsenek káros hatással, a szervezet tudja kezelni a bennük lévő buborékokat. „A szénsavas vizek csak akkor ellenjavallottak, ha valakinek olyan gyulladásos betegsége van, ami az emésztőrendszert érinti. Tehát akinek a szájüregében, a nyelőcsövében vagy a gyomrában fennáll valamilyen gyulladás, vagy aki refluxbetegséggel küzd, annak kerülnie kell az ilyen vizeket, de az egészséges embereknek nem” – mondja Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikus Országos Szövetségének elnöke.

  Italok a konyhából

  Otthon olyan limonádékkal, ízesítetlen teákkal is lehet színesíteni a folyadékbevitelt, amelyekbe nem teszünk plusz cukrot. A házi szörpök és szirupok inkább ajándéknak jók, napi fogyasztásra semmiképp nem ajánlja azokat a dietetikus. Más a helyzet a házi készítésű smoothie-kkal, amelyek remekül kiegészíthetik a palettát, lehet őket a fenntartható táplálkozás jegyében is készíteni.

  „Ezekbe bele lehet tenni azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket főzéshez vagy salátákhoz szereztünk be, de már kevésbé ropogósak. Például ha van otthon maradék cékla, egy kis alma és répa, akkor abból is készülhet ilyen ital. A smoothie-hoz nem csak gyümölcslevet és vizet lehet használni, hanem akár teát is, ami ugyancsak színesítheti az ízpalettát” – mondja szakértőnk. Ez a megoldás nem csak a folyadékbevitelt teszi változatossá, hanem támogatja az immunrendszert is.

  A smoothie-k készítésekor érdemes figyelni az aprítás mértékére, a zöldségeket és a gyümölcsöket nem jó teljesen szétturmixolni. Ez azért kerülendő, mert a zúzással mérséklődik a bennük lévő rostok jótékony hatása. „A mikrobiomnak a rostanyagok ettől függetlenül hasznára válnak, de a kedvező bélrendszeri hatás csökken. Emiatt akit ez nem zavar, az hagyhat a smoothie-ban nagyobb, rusztikusabb darabkákat. Ha figyelünk arra, hogy a főzelékekben, levesekben mindenképp legyenek markánsabb zöldségdarabok, akkor az sem gond, ha a smoothie-t selymesre aprítjuk” – mondja a Szűcs Zsuzsanna.

  Kedvezhetünk a bélflórának is

  Kerülhetnek a smoothie-ba olyan anyagok is, amelyek kiemelkedően jó hatással vannak a bélflórára. Ilyen például a lenmag és az olyan banán, ami még nincs teljesen megérve. Nálunk kevésbé használatos, de van ilyen tulajdonsága az articsókának is, ami szintén kerülhet a smoothie-ba. Ezt a legegyszerűbb konzervben beszerezni, majd a fel nem használt darabokat bedobni a fagyasztóba, ahonnan a készülő italokhoz később is elő lehet venni. Ugyanez igaz a spárgára, amit szezonban otthon is le lehet fagyasztani, de kapható konzerves formában. A smoothie-hoz érdemes külön is beszerezni fagyasztott zöldségeket.

  Forrás: hazipatika.com

  Ez is érdekelheti:

  Élethosszabbító italok – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  6 legjobb tea az anyagcsere felgyorsítására és a fogyásra – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!