2024. április 25. csütörtök
More

    Élethosszabbító italok

    Ősidők óta kutatjuk a hosszú élet titkát, és bár a várható élettartam folyamatosan növekszik, a legtöbb ember nem tudja elmondani magáról, hogy 100 évig fog élni. Amit még kevesebben mondhatnak el, hogy még 100 év elteltével is egészségesen élnek, és jól érzik magukat a bőrükben.

    Ez azonban jellemző az úgynevezett kék zóna lakóira, akiket alaposan tanulmányoztak, mert mindenkit érdekel, hogy mi lehet a titkuk. Bár nem kell nagy ügyre gondolni, ezek az öregek valószínűleg tudnak valamit. Az a fontos, hogy az este valóban a lélek és a test ellazításáról szóljon, míg a reggel nyugodtan induljon pozitív energiákkal.

    És még mindig megtudhatunk tőlük egy-két fontos és érdekes dolgot, többek között azt, hogy mit igyunk, ami az egészséget és a hosszú élettartamot segíti elő.

    Kávé

    A kávé szervezetre gyakorolt ​​jótékony hatásairól annyi tanulmány született, hogy nehéz felsorolni mindet. Vannak, akik érzékenyek a koffeinre, így határozottan más a helyzetük, de a túlnyomó többségünkre pozitív hatással van a fekete ital.

    Egy 2021-ben 30 000 ember bevonásával készült új tanulmány szerint napi 3 csésze kávé fiatalon tartja a szívet. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik mértékkel kávéztak, 17%-kal kisebb eséllyel alakult ki szívbetegség. Ezenkívül a röntgenfelvételek kimutatták, hogy a kávéfogyasztók szíve egészségesebb és jobban működött.

    A kávé gazdag B5-vitaminban, magnéziumban, káliumban és niacinban, amelyek segítenek a vitaminok energiává alakításában. Összességében a kávé a 2-es típusú cukorbetegség, a depresszió, a neurodegeneratív betegségek, valamint a májbetegségek alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozható.

    Tea

    A fekete tea és a zöld tea hasonló jótékony hatású, és naponta fogyasztják a kék zóna lakói. Persze a koffeintartalom miatt nem árt vigyázni velük, mert ha éjszaka iszol valamit, és amúgy sem alszol jól, az annyira felpörget, hogy egész éjszaka ébren maradsz.

    Ezen kívül számos pozitív hatása van a szervezetre: amellett, hogy segíti az összpontosítást, csökkenti a Parkinson-kór, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának esélyét is. Ami az öregedésgátlást illeti, a tea és a kávé egyértelműen magas antioxidáns tartalmának köszönhető.

    Víz

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a kellő mennyiségű víz fogyasztása, és mennyire jó a szervezetnek, ha elegendő folyadékot fogyasztasz. Ez nem véletlen, hiszen testünk több mint 60%-a víz, így valójában 3 napig sem tudnánk túlélni víz nélkül.

    Persze nem mindegy, hogy milyen vizet iszunk: nem is kell hozzáértőnek lenni ahhoz, hogy tudd, a legfontosabb, hogy cukor- és mindenféle vegyszermentes legyen. Bár a kék zónában lévő víz egészségesebb lehet, több kalciumot és magnéziumot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szív egészségéhez, de a legegészségesebb az, ha a folyadékbevitel nagy részét víz teszi ki.

    Pezsgő

    Itt először is ki kell emelni, hogy az antioxidánsokban és polifenolokban gazdag pezsgő csak mértékkel fogyasztva fejti ki jótékony hatását! Tanulmányok kimutatták, hogy heti 1-2 pohár pezsgő csökkenti a vérnyomást, és nagy hatással van az erek falára. Ezen kívül jó memória, méregtelenítő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!