2024. április 27. szombat
More

    6 legjobb tea az anyagcsere felgyorsítására és a fogyásra

    Az anyagcseréről gyakran esik szó az egészségről szóló beszélgetésekben, különösen a fogyásról szólóakban. De mi is ez pontosan, és hogyan tartsuk egészséges sebességgel?


    Alapvetően az anyagcseréd az, ahogyan a szervezeted energiává alakítja azt, amit eszel és iszol. Ha gyorsabb az anyagcseréd, a szervezeted gyorsabban égeti el az energiát, ami segíthet az egészséges fogyásban és a testsúlykezelésben.

    Míg a fogyás és az anyagcsere felgyorsítása nem csak egy bizonyos típusú ételt vagy italt foglal magában, vannak olyan termékek, amelyeket fogyaszthatsz, amelyek hozzájárulhatnak céljaidnak eléréséhez az általuk hordozott tápanyagok és antioxidánsok alapján.

    Ha többet szeretnél megtudni az anyagcsere-fokozó italokról, beszélgettünk néhány dietetikussal, hogy megtalálják a legjobb anyagcsere-fokozó teákat.

    Gyömbér tea

    A gyömbérrel készített tea az egyik legegészségesebb teának számít.

    „A gyömbér egyedülálló a fogyásban, mivel gingerolok és shogaolok néven ismert vegyületeket tartalmaz. Ezek a vegyületek antioxidáns hatást fejtenek ki a szervezetben, amely csökkenti a szervezetben a szabad gyökök által okozott károkat. Ez a károsodás az oxidatív stressz fokozódásához vezet, ami mind okozhatja, mind súlyosbítja az elhízást, és csökkent anyagcseréhez, energiaszinthez és sok máshoz vezethet ” – mondja Trista Best, a Balance One Supplements regisztrált dietetikusa.

    Fekete tea

    A fekete tea egy klasszikus ital, amelyet számos különböző kultúra élvez. Nemcsak hasznos mennyiségű koffeint tartalmaz, hanem tele van hasznos tápanyagokkal is, amelyek elősegítik az anyagcserét.

    „Általában tele van flavonokkal, amelyekről kimutatták, hogy felgyorsítják az anyagcserét és elősegítik a fogyást azáltal, hogy elősegítik a felesleges kalória- vagy zsírégetést a szervezetben. A fekete teában lévő koffeinnel javíthatod az anyagcserét, különösen reggel fogyasztva, és segíthet is szabályozni a teljes BMI-t” – mondja Nataly Komova, a Just CBD regisztrált dietetikusa és fitnesz-szakértője.

    Matcha tea

    A Matcha egy népszerű zöld teafajta, amely arról ismert, hogy rengeteg egészségügyi előnye van.

    „A Matcha egy népszerű, kiváló minőségű japán gyógytea, amely koffeint, antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat tartalmaz. Egy csésze matcha tea edzés előtti elfogyasztásánál kimutatták, hogy felpörgeti az anyagcserét és a zsírok oxidációját, ami segíthet a fogyásban. Zsíroxidáció az a tempó, amellyel a test felhasználja vagy elégeti a testzsírt, és a magasabb arány fokozott súlyvesztést jelent” – mondja Komova.

    Zöld tea

    A zöld tea egy klasszikus anyagcsere-fokozó tea, és az egyik leggyakoribb választás a teázók körében.

    „A zöld tea gazdag antioxidánsokban, és pozitív összefüggésbe hozható a zsírral és fogyással. Tele van katechinekkel, egy olyan típusú antioxidánssal, amelyekről kimutatták, hogy elősegítik a zsírégetést, különösen edzés közben. Egy tanulmány kimutatta, hogy a 12 hétig tartó zöldtea-kivonat nagyobb súlycsökkenést és kisebb derékbőséget mutatott. 14 tanulmány áttekintése 2014-ben kimutatta, hogy az elhízott résztvevők átlagosan 0,44-7,7 kilóval többet fogytak, mint azok, akik nem ittak zöld teát.” mondja Vandana Sheth, a  My Indian Table – Gyors és ízletes vegetáriánus receptek szerzője.

    Oolong tea

    Ha nem rajongsz a fekete vagy zöld teáért, az oolong mindig egy nagyszerű alternatíva, amely még mindig hasznos antioxidánsokat tartalmaz a fogyásban.

    „Az oolong teát összefüggésbe hozták a fogyás elősegítésével azáltal, hogy javítja testünk zsíranyagcseréjét. Egy 2009-es tanulmány megállapította, hogy egy hathetes vizsgálatban az elhízott és túlsúlyos résztvevők 64-66%-a többet veszített, miközben napi 8 gramm oolong teát fogyasztott” – mondja Sheth.

    Rooibos tea

    A Rooibos hasznos választás az anyagcseréd felpörgetésére, ha nem szeretnéd a fent említett más típusokhoz tartozó koffeint.

    „A Rooibos, amely Dél-Afrikából származik, egy aszpalatint tartalmazó gyógytea. Ez a vegyület potenciálisan elősegítheti a cukor- és zsíranyagcserét egyaránt. Azonban további kutatásra van szükség” – mondja Sheth.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!