2024. május 1. szerda
More

    Hódít a mediterrán étrend a világban 2. rész

    Teljes kiőrlésű gabonák

    A földközi-tengeri térségben élő emberek naponta három-négy adag teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak, egy adag pedig fél csésze főtt teljes kiőrlésű gabonának vagy kenyérszeletnek felel meg. A mediterrán étrendben található teljes kiőrlésű gabonák a következők:

    • Árpa
    • Hajdina
    • Kukorica
    • Köles
    • Zab
    • Teljes kiőrlésű búza
    • Teljes kiőrlésű kenyér
    • Teljes kiőrlésű tészta
    • Teljes kiőrlésű rizs

    Frissítsen étkezési szokásain!. Reggeli egyen egy tál zabpehelyt; Válasszon barna rizst a fehér helyett vacsorára, vagy cserélje ki fehér kenyeres szendvicsét főtt quinoával készült salátára.

    A hüvelyesek közé tartozik a bab, a lencse, a borsó és a csicseriborsó minden fajtája. A mediterrán étrenden hetente három vagy több adag hüvelyest fogyasztanak, és jó okból: A Tápanyagokról szóló tanulmánya megállapította, hogy a babot és borsót fogyasztó embereknél magasabb volt a rost -, folát – és magnézium bevitel is, mint azoknál, akik nem ettek hüvelyeseket. Azok, akik 2,5 uncia – nagyjából fél csésze főtt csicseriborsót vagy más hüvelyest – fogyasztottak, több káliumot, cinket, vasat és kolint is kaptak, valamint alacsonyabb mennyiségű zsírt.

    A mediterrán étrendben gyakran fogyasztott hüvelyesek a következők:

    • Cannellini bab
    • Csicseriborsó
    • Fava bab
    • Vesebab
    • Lencse
    • Hasított borsó

    Hogyan építheti be mindezeket az étrendjébe, egyszerűen cserélje le a húst. A marhahús pörkölt helyett próbálja ki a lencselevest. Vagy nassoljon sült csicseriborsót marhahús rántással.

    Egészséges zsírok

    Hüvelyesek, Dió, Egészség, Mogyoró

    A Földközi-tengeren az emberek annyi olívaolajat fogyasztanak – körülbelül négy evőkanál naponta -, az olívaolajban található egészséges zsírok fontosak az egészségünk szempontjából. Csak néhány példát említve: a szívbetegségek, a rák, a magas vérnyomás, az autoimmun betegségek és a gyulladásos betegségek, például a fekélyes vastagbélgyulladás alacsonyabb előfordulási gyakorisággal jár.

    Más egészséges mediterrán zsírok közé tartozik az avokádó (ami gyümölcs, de még mindig tele van jó zsírral), valamint a diófélék és a magvak. Valójában hetente legalább háromszor dióféléket vagy magokat kell tenni az étrendbe. Referenciaként egy adag mérete 1/4 csészényi dió vagy két evőkanál dió vagy magvaj. Az étrendben fogyasztott közös diófélék a következők:

    • Mandula
    • Kesudió
    • Mogyoró
    • Olajbogyó
    • Fenyőmag
    • Pisztácia
    • Szezámmag
    • Tahini
    • Dió

    Tegye bele ezeket az egészséges zsírokat a napi ételeibe és harapnivalóiba úgy, hogy a dióvajat vagy az avokádót turmixolja; saláták öntetét készítse balzsamos ecettel; és vaj helyett a zöldségeket olívaolajban párolja a serpenyőben.

    A témát hamarosan folytatjuk.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!