2024. április 27. szombat
More

    Egészséges táplálkozással a koszorúér-betegség nagyrészt megelőzhető

    Kanadai kutatók a világ minden tájáról csaknem 200 tudományos kutatás alapján hangsúlyozzák, hogy a megfelelően étkező területeken mérhetően kisebb a szívinfarktus bekövetkezésének veszélye, mint ott, ahol az étrendnek sok eleme az egészségtelen ennivalók közé tartozik. A vizsgálat eredményeit az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat közölte.

    Táplálkozáskutatók és még gyakrabban különböző diétás divatok szószólói a szív- és érbetegségekkel kapcsolatban sok tápanyag, étkezési szokás mellett és ellen érveltek, de igazán átfogó tanulmány ezt a fontos kérdést nem tárgyalta.

    Kanadai kutatók Sonia Anand vezetésével 189 vizsgálat anyagait gyűjtötték össze a világ minden tájáról. A tanulmányok 1950 és 2007 között mérték fel egy-egy ország vagy földrajzi terület táplálkozási szokásait és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

    A munkacsoport 146 olyan cikket talált, melyben megbízhatóan leírták, hogy a vizsgált személyek mit és hogyan ettek a korábbi időszakban, de 43, olyan dolgozatot is értékeltek, amelyben a vizsgálat alanyai vállalták, hogy előre meghatározott ideig kizárólag bizonyos, meghatározott diéta összetevőit fogyasztják.

    A megfigyelések adatainak összesített értékelése néhány ételre egyértelműen bizonyította, hogy azok rendszeres fogyasztása mérhetően csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Ide tartozik a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a dió, mandula és mogyoró ropogtatása, a telítetlen zsírsavak, olajok, például az olívaolaj használata a konyhában.

    Az étkezési szokások közül ennek megfelelően a mind többet idézett mediterrán konyha győzött – amelyben az előbbi alapanyagok mellett szerepel, hogy hetenként legalább egyszer halétel is kerüljön az asztalra -, valamint a mérsékelt borfogyasztás.

    A követendő példák mellett viszont néhány olyan tétel is előtérbe került, amelyet egyértelműen ajánlatos kerülni. Ide tartoznak az olajok hidrogénezésével előállított transzzsírok, amelyeket sokfelé használ az élelmiszeripar, illetve a gyors vércukorszint emelkedéshez vezető szénhidrátok, mint például a finomított cukrok, vagy a cukros üdítőitalok.

    Nem volt meggyőzően kedvező hatása a táplálékkiegészítők vagy gyógyszerkészítmények formájában bevett E-, C-vitaminnak vagy a bétakarotinnak. Itt is győztek a természetes anyagok.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!