2024. április 18. csütörtök
More

    Fókuszban a környezeti mérgezés

    A Szenior Akadémia 2022-es őszi online szemeszterének harmadik alkalmán dr. Tompa Anna, a Népegészségtani Intézet professor emeritája járta körül a környezeti toxikológia témakörét. Előadásában beszélt a többi között a leggyakoribb, kórházi ellátást is igénylő mérgezésekről, sorra vette azokat a rossz gyakorlatokat, amik növelik a környezetünkben előforduló mérgező anyagokat, kitért a különböző neurotoxikológiai idegmérgekre és azok hatásaira, az élelmiszerek és gyógyszerek kölcsönhatásaira, az interneten kapható illegális és hamisított gyógyszerek veszélyeire, de szólt a májról is, melynek fontos méregtelenítő szerepe van a szervezetben.

    Magyarországon évente kb. 20-22 ezer mérgezési esetet jelentenek, melyek közül leggyakoribb az alkohol és a gyógyszermérgezés, a kábítószer-túladagolás, illetve az ipari és háztartási mérgezések – hívta fel a figyelmet dr. Tompa Anna. A Népegészségtani Intézet professor emeritája előadásában elmondta mi a teendő, milyen telefonszámot kell hívni mérgezési gyanú esetén. Beszélt azokról az úgynevezett szervspecifikus mérgekről (alkohol, kábítószerek, nehézfémek), melyek elsősorban az idegrendszert károsítják és maradandó elváltozásokat okoznak. Elmondta, hogy életkori és genetikai különbségek is befolyásolják a mérgek hatását, például gyermekek és nők bizonyos mérgekre fokozottan érzékenyek – tette hozzá.

    A szelektív hulladékgyűjtés hiányosságai, a szeméttel történő tüzelés, a háziállatok gondatlan tartása, valamint a háztartási vegyszerek helytelen használata is fokozza a környezetben megjelenő toxikus anyagok előfordulását – sorolta. Előadásában kitért az ólomszennyezettségre is, ami a gyerekeknél IQ-csökkenést, agresszív magatartást, bűnözésre való hajlamot alakíthat ki. A másik, szintén az idegrendszert támadó nehézfém a higany, ami a tengeri élőlények fogyasztásával az emberi szervezetbe jutva szintén veszélyes lehet – hangsúlyozta. Szólt a lakosság mellett az ipari és katonai létesítmények okozta környezeti károkról is, részletesen kitérve a Budapesti Vegyiművekre.

    Dr. Tompa Anna a neurotoxikológiai idegmérgekről szólva hangsúlyozta, a mozgás mellett az agyműködést, az intelligenciát is befolyásolják, felszívódásuk, dózisuk és a hatás időtartama alapja is osztályozhatók. A levegőszennyezés egyik legsúlyosabb formájaként említette, mikor azbeszt kerül a levegőbe, ami tüdőrákot is okozhat. Beszélt a mikroműanyagok és nanoanyagok, a kábítószerek, az alkohol és egyéb szerves oldószerek neurotoxikus hatásairól, illetve az interneten kapható illegális és hamisított gyógyszerekről és azok veszélyeiről, valamint az élelmiszerek és gyógyszerek kölcsönhatásairól is. Kitért a máj szerepére a különböző méreganyagok lebontásában, illetve sorra vette a májkárosító anyagokat is. Előadása végén ismertette a környezeti toxikus anyagok kivédésére irányuló jó gyakorlatokat és prevenciós lehetőségeket.

    Forrás: Semmelweis Egyetem

    Ez is érdekelheti:

    Az alkohol kábítószernek minősül? A függőség és a szervezetre gyakorolt hatás magyarázata – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    Hasmenés a szalmonella miatt – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!