2024. április 16. kedd
More

    Hasmenés a szalmonella miatt

    A szalmonellózis gyakori fertőző betegség, főként szezonális (nyári) hasmenés, amely sok kisgyermeket érint.


    A bélben maradó szalmonellabaktériumok nyálkahártya-károsodást és gyulladást okoznak, ami ion- és folyadékvesztéshez vezet. A bélfertőzéseket okozó leggyakoribb altípusok a Salmonella enteritidis és a Typhimurium.

    Leggyakrabban állati eredetű élelmiszerekben (hús, tenger gyümölcsei, tojás) fordul elő, de fertőzött (beteg vagy tünetmentes) emberek is terjeszthetik. Más, baktériumokkal érintkezésbe kerülő élelmiszerek is szerepet játszhatnak a fertőzés terjesztésében. Például a szezám és a paradicsom járványokat okozott az elmúlt években.

    Leggyakrabban hasmenéses betegség, de súlyos esetekben szepszishez vagy hosszú ideig tartó tünetmentes vedléshez is vezethet. A tünetek néhány órával vagy 1-2 nappal a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után alakulnak ki. A tünetek 2-10 napig tartanak, de egyes esetekben krónikus hasmenés is kialakulhat.

    A Salmonella fertőzés hirtelen tünetei:

    • vizes, sűrű, gennyes hasmenés
    • rosszullétek és hányás
    • hasi fájdalom, görcsök
    • szédülés
    • láz, hidegrázás

    Fertőzési szövődmények:

    • Alacsony vérnyomás a folyadékvesztés és a nem megfelelő bevitel miatt.
    • Az alacsony vérnyomás keringési problémákat és ájulást okozhat.
    • Más súlyos betegségben vagy vesebetegségben szenvedőknél a veseműködés romolhat, vagy akut veseelégtelenség alakulhat ki.
    • Súlyos szisztémás szepszist (beleértve lázat, bőrkiütést, letargiát vagy zavartságot) okozhat betegeknél, időseknél vagy kisgyermekeknél, immunhiányos egyéneknél.
    • A szívburkot, az agyhártyát, a mellhártyát és az ízületeket is érintheti.

    Ha hányingerre vagy hasmenésre panaszkodsz, először fertőző betegségre kell gyanakodnod. A diagnózis felállításában segít a fizikális vizsgálat és a beteg részletes kórtörténete (mit evett, megbetegedtek-e mások is, akik ugyanazt az ételt ették stb.). Krónikus hasmenés esetén fontos megkülönböztetni a nem fertőző okoktól.

    Bár a legtöbb járvány nyáron tör ki, a szalmonella az év bármely szakában okozhat fertőzéseket vagy járványokat, de nem minden étkezés utáni hasmenéses panasz hozható összefüggésbe ezzel a kórokozóval. A szalmonellafertőzést meg kell különböztetni más hasmenéses kórokozóktól (calicivírus, rotavírus, E. coli fertőzés stb.), ételmérgezéstől és gombamérgezéstől.

    A kórokozó azonosításához széklettenyésztés szükséges, láz esetén pedig vérmintát kell venni a betegtől a tenyésztéshez.

    Ajánló   Székletvizsgálat

    A konzultáció alkalmával rutin laboratóriumi vizsgálatok végezhetők a gyulladásos paraméterek, az ionszintek és a vesefunkció ellenőrzése céljából. Hasi ultrahangvizsgálatot rutinszerűen nem kérnek.

    A legfontosabb a tünetek kezelése, az elvesztett folyadék pótlása és a kiszáradás megelőzése. Szükség esetén infúziót adnak, de a szájon át történő folyadékpótlás is megfelelő.

    Gyermekeknek és időseknek speciális (ionokat tartalmazó) orális rehidrációs folyadék is adható. Mivel a kisgyermekek és az idősek könnyen kiszáradhatnak, gyakran infúzióra van szükség.

    A hasmenés ellen szedhető, a bélmozgást csökkentő gyógyszerek, az úgynevezett „gyomorfogók” csökkentik a kórokozó kiürülését, így meghosszabbítják a betegséget. Ezért ezeket csak átmenetileg és indokolt esetben (pl. utazáskor) szabad alkalmazni.

    Antibiotikum terápia csak indokolt esetben alkalmazható, azaz súlyos, hosszan tartó betegségben szenvedő, legyengült állapotú betegeknél, idős betegeknél vagy csecsemőknél. Szepszis gyanúja esetén fontos a kezelés azonnali megkezdése.

    A betegség elkerülésének kulcsa a megfelelő személyi és élelmiszer-higiénia fenntartása, amely magában foglalhatja a következőket:

    • Megfelelő ételkészítés, főzés, sütés, főzés és forralás. A szalmonella baktériumok hónapokig életben maradhatnak, és a fagyasztás sem pusztítja el őket, ezért a fagyasztott élelmiszerek esetében is fontos a hőkezelés.
    • Ellenőrizzük a nyers élelmiszerek (hús, tojás) szavatossági idejét, és – különösen a meleg napokon – gondosan hűtsük le őket, és elkészítésük után azonnal fogyasszuk el.
    • A konyhai folyamatok során a nyers hús és tojás előkészítését és feldolgozását különítsük el a többi élelmiszertől. Ne használd ugyanazt a vágódeszkát vagy evőeszközt például nyers tojás és zöldségek elkészítéséhez.
    • A nyers élelmiszerek kezelése után alaposan moss kezet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!