2024. április 19. péntek
More

    Az alkohol kábítószernek minősül? A függőség és a szervezetre gyakorolt hatás magyarázata

    Az alkohol a kultúra és a társadalom jelentős része. A pezsgő az ünnepségekhez kapcsolódik, és az esküvőkhöz, ballagásokhoz és születésnapokhoz párosul. A bort ajándékba adják, és egy hosszú nap után pihenésképpen bontják ki. A tivornyázó ivást világszerte gyakorolják a főiskolákon, valamint a bárokban és klubokban – a jól dokumentált kockázatok ellenére.


    Az alkohol társadalmilag elfogadott, sőt, a társadalomban ösztönzik is. A Substance Abuse and Mental Health Services Administration 2020-ban megállapította, hogy a 12 éves és idősebb amerikaiak több mint fele használt alkoholt.

    Az alkohol kábítószer?

    Igen, az alkohol kábítószer. Depresszánsnak minősül, ami azt jelenti, hogy az alkohol fogyasztása lelassítja az agy és a testi funkciók működését.

    Az Addiction Center szerint a depresszánsok néhány hatása a késleltetett reakcióidő, a rossz koordináció, az elmosódott beszéd, a gátlások csökkenése, a kognitív zavarok és a torz észlelés vagy ítélőképesség.

    Az Addiction Center szerint van némi stimuláló hatása is, különösen, ha kis mennyiségben fogyasztják. A stimulánsok olyan drogok, amelyek bőséges dopamint termelnek, és olyan hatásokkal járhatnak, mint az eufória, a beszédkészség, az energia, az alvási nehézségek, valamint a pulzus és a vérnyomás emelkedése.

    Ajánló   Az alkohol és a koffein megemeli a vérnyomást?

    Az alkohol függőséget okoz?

    Az alkohol függőséget okozó anyag. A SAMHSA felmérése szerint az Egyesült Államokban az alkoholfogyasztók több mint 40%-a a mértéktelen ivók, 28%-a pedig a nagyivók közé sorolható. 2019-ben több, mint 14 millió 12 éves vagy annál idősebb embernek volt alkoholhasználati rendellenessége.

    Miért okoz függőséget az alkohol?

    Az alkohol az agyra gyakorolt hatása – eufória, csökkent szorongás és csökkent gátlás – miatt okoz függőséget. Akár azért isznak az egyének, hogy megbirkózzanak a stresszel, akár társas helyzetekben, a szokás függőséggé válhat. A National Institutes of Health szerint a szervezet az alkoholfüggőség három szakaszában válik függővé: a tivornyázás és a mámor, a negatív hatás és az elvonás vagy a megszállottság.

    Ajánló   Az alkohol káros hatásai

    A tivornya és a mérgezés szakaszában a jutalmazó hatás a bazális ganglionok ismételt aktiválásával párosulva – amely segít kialakítani a szokásokat és a rutinszerű viselkedést – ismételt ivási késztetést válthat ki alkoholos vagy alkoholra emlékeztető környezetben.

    Az elvonási tünetek, mint például fájdalom, álmatlanság, szorongás vagy ingerlékenység, akkor jelentkeznek, amikor a függő személy abbahagyja az ivást. Az NIH szerint ez az a szakasz, amikor valaki abbahagyja az ivást, amivel az alkohol „mámorát” érzi, és inkább azért iszik, hogy elmeneküljön az elvonás „mélypontjáról”.

    A preoccupation szakasz arra utal, amikor az illető a következő alkoholfogyasztással lesz elfoglalva. Ebben a szakaszban a prefrontális kéreg károsodik.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!