2023. március 23. csütörtök
More

  A mogyorópollen allergia kezelése télen

  Az allergén immunterápiát az allergén növény pollenszórása előtt legkésőbb két hónappal meg kell kezdeni. A mogyorópollen allergiások esetében erre november elejéig van még lehetőség. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta a kezeléssel kapcsolatos eddigi tapasztalatokat.

  Akár már decemberben jelentkezhetnek allergiás tünetek

  Az utóbbi években jellemző időjárási változások hatásait a pollenallergiások is megérzik. Egyes növények esetében a pollenszezon korábban kezdődhet, a hossza pedig kitolódhat. A mogyorópollen allergiások esetében hiába jelzi a pollennaptár februárra a pollenszezon kezdetét, az egyre melegebb telek miatt már december-január környékén is megjelenhet a levegőben és tüneteket okozhat a mogyoró virágpora. Ezért lényeges, hogy aki mogyorópollen allergiás és allergén immunterápiát szeretne még ebben az évben kezdeni, még ezekben a hetekben, november közepéig tegye meg. Ellenkező esetben már csak jövőre lesz rá lehetősége.

  Tapasztalatok az allergén immunterápiáról

  A hagyományos tüneti kezeléssel szemben az allergén immunterápia az allergia kiváltó okára hat, az immunrendszer túlműködését hangolja át. Ennek köszönhetően az allergiás tünetek hosszú évekre megszűnnek, de a javulás már az első évtől érezhető.

  Páciensbarát kezelés

  Az allergén immunterápiás kezelésnek létezik injekciós, illetve szublingvális, vagyis nyelv alatti formája is. Ez utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beteg az otthonában alkalmazza a készítményeket naponta egyszer, tabletta vagy spray formájában, a hatóanyagok a nyelv alól szívódnak fel. Nagyon biztonságos, ezért is lehetséges, hogy otthonukban végezzék a betegek, és ne legyenek szorosan rendelőhöz kötve, mint az injekciós formánál. Ezért is nevezik az allergén immunterápia szublingvális formáját páciensbarát kezelésnek.

  Így hat az allergén immunterápia

  Az allergén immunterápia tehát egyszerűen alkalmazható több típusú – pollenallergia, macskaszőr allergia, poratka vagy penészgomba – légúti allergia esetén is. A hatása hosszan tart, a minimum 3 éves kezelés 10-12 évre megszünteti a tüneteket. Segít megelőzni az újabb allergiák kialakulását és az allergia szövődményeként gyakran előforduló asztmát. A kezelés költségei eloszlanak, hiszen már a terápia első évétől kezdve kevesebbet költünk a tüneti szerekre (orrspray, antihisztamin tabletta stb.), illetve a kezelés végeztével akár évekig semmilyen kiadásunk nem jelentkezik az allergiánk kapcsán. Az életminőség javulásáról nem is beszélve.

  Már az első évben javulnak a tünetek

  Számtalan meggyőző előnye mellett a mellékhatásoktól sem kell tartanunk. Komolyabb, az egész szervezetet érintő reakciók csak az injekciós formánál fordulhatnak elő, éppen ezért ez csak orvosi felügyelet mellett végezhető. A nyelv alatti kezelésnél, amit a beteg az otthonában végezhet ilyesmitől nem kell tartani. A 181 páciens adatait összesítve sem találtunk ilyen esetet – számolt be tapasztalatairól dr. Moric Krisztina. Az adatok összesítése után kiderül, hogy 35% azok aránya, akiknél bármilyen kellemetlenség kialakult az allergén immunterápia hatására. Ez enyhe, szájüregi tünetek jelentkezését jelenti – bizsergő, égő érzés a szájban – és ezek is csupán átmenetiek, nem egész nap tartanak, és csak az első évben jellemzőek.

  Az allergén immunterápiás kezelés során ugyanis azt az anyagot kell szedni szigorúan szabályozott mennyiségben, amire a beteg allergiás. A javulás – különösen az orr- és szemtünetek terén – azonban már az első évben érezhető, így már ekkor is jelentősen csökken a tüneti szerek iránti igény.

  A mogyoró pollenre allergiásoknak tehát már most szükséges felkeresni a kezelést végző allergológust. Decemberben pedig már az éger és a nyír pollenre allergiásoknak is érdemes orvoshoz fordulni, amennyiben ebben az évben tervezik az allergén immunterápiát.

  Forrás: allergiakozpont.hu

  Ez is érdekelheti:

  A várandósság alatt megevett mogyoró allergiához vezethet a babánál – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!