2023. április 1. szombat
More

  A kávé védi a nőket az érelmeszesedéstől egy holland tanulmány szerint

  Lényegesen kisebb mértékben meszesedik a koszorúere azoknak a holland nőknek, akik sokat kávéznak, mint azoknak, akik nem kedvelik a kávéitalt. A Rotterdami Koszorúér-elmeszesedési Tanulmánynak ezt az eredményét az érelmeszesedéssel, véralvadással és az erek biológiájával foglalkozó tudományos folyóirat közölte.

  “Étkezési, életmódi tényezők alapvető szerepet játszanak a koszorúérbetegség kialakulásában” – mondta Johanna M. Geleijnse, a kutatócsoport vezetője. “A kávé fontos része az étkezésnek, mert az egyik legtöbbet fogyasztott, biológiailag hatásos üdítő ital. Ugyanakkor a kávé hatását az érbetegségek megjelenésével kapcsolatban alig vizsgálták” – tette hozzá.

  A Rotterdam Koszorúér Elmeszesedési Tanulmány 1998-ban kezdődött. A holland város lakói közül többezer, szívbetegség szempontjából egészséges önkéntes résztvevőt vontak be a vizsgálatba, akiknél a koszorúér-elmeszesedés kifejlődését igen drága, korszerű módszerrel, elektronsugaras komputeres tomográfiával figyelték.

  A rendszeresen vizsgált 1570 nő és férfi mindegyike már elmúlt 55 éves és évek óta kitöltötték azt a kérdőívet, ami életmódjukra, étkezési, dohányzási, kávézási szokásaikra vonatkozott. A holland férfiak 28 százaléka, a nők 19 százaléka dohányzott, de amiben szinte semmiféle különbség a két csoport között nem volt: 98 százalékuk rendszeresen ivott kávét.

  A bonyolult matematikai elemzés a legkülönbözőbb szempontokat figyelembe véve a kávézás mértékét szembesítette a koszorúerekben lerakódó mész mennyiségével. A mindennapi orvosi tapasztalattal egyező módon a férfiak 39 százalékának, a nők csak 18 százalékának kezdtek a koszorúerei elmeszesedni.

  A meglepő különbség itt következett. Statisztikailag értékelhető különbség az erősen kávézó, illetve a kevés kávét fogyasztó férfiak között nem volt. A nők körében viszont egyértelműen látszott, hogy a naponta négy, sőt ötnél is több kávét megivó hölgyek koszorúereiben lényegesen ritkább jelenség a koszorúér-elmeszesedés, mint azoknál, akik napi három kávénál kevesebbet fogyasztanak.

  A kávézás koszorúereket védő hatása a nők csoportjában akkor is érvényesült, ha beszámították az esetleges teázást, a cigarettát vagy szivarkát, illetve az étkezési szokásokat. A kedvező jelenség magyarázata a kutatók szerint is további vizsgálatokat igényel, de Geleijnse doktor a tanulmány értékelésében fölvet olyan szempontokat, amelyek a hatásban szerepet játszhatnak.

  A kávéban sok az antioxidáns anyag, ha azt megfelelő filterrel főzik. A török kávé és minden, hasonló ital, amihez szűrőt nem használnak, úgynevezett diterpéneket tartalmaz és ezek emelik a koleszterinszintet. A nagynyomású, gőzzel főzött, megfelelően szűrt kávéital viszont az érvédő polifenolok gazdag forrása és a legújabb vizsgálatok tanúsága szerint a cukorbetegség megjelenését is gátolja.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!