2022. november 29. kedd
More

  A várandósság alatt megevett mogyoró allergiához vezethet a babánál

  Nagyobb a mogyoróallergia kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja a terhesség idején sok mogyorót evett – állapították meg amerikai kutatók.

  Scott Sicherer, a New York-i Mount Sinai orvostudományi egyetem munkatársa kutatócsoportjával az Egyesült Államokban öt helyszínen vizsgált meg ötszáz, 3-15 hónapos gyereket, akiknél tej- vagy tojásallergiát feltételeztek az orvosok, ám mogyoróallergiáról nem tudtak náluk. Valójában legtöbbjük még soha nem is evett mogyorót.

  A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányból kiderült, hogy a gyerekek több mint negyedénél erős válaszreakció mutatkozott a mogyoró allergénjére az érzékenységet vizsgáló tesztben. A túlérzékenység, amely az allergia lehetséges jelzője, háromszor nagyobb eséllyel bukkant fel azoknál a babáknál, akiknek anyja a várandóssága alatt mogyorót fogyasztott. Minél több mogyorót evett az anya a terhessége idején, annál nagyobb volt a gyerek pozitív válaszreakciójának valószínűsége az érzékenységi tesztben. A szoptatás alatti mogyorófogyasztás mérhetően nem befolyásolta a teszteredményeket.

  Sicherer és csoportja megjegyezte, hogy a kutatás nem mutatott egyértelmű ok-okozati összefüggést, valamint hogy a tanulmányban a mogyoróra való érzékenységet vérvizsgálattal mérték, amely nem azonos az allergia diagnózisával.

  Az anyák mogyorófogyasztásával kapcsolatos irányelvek változtak az elmúlt évtizedben. Az amerikai gyermekgyógyászati akadémia 2000-ben kibocsátott ajánlása szerint az anyáknak terhességük és a baba szoptatása idején tartózkodniuk kellene a mogyoró fogyasztásától, különösen akkor, ha a családban előfordult már allergia. Ezt az ajánlást azonban 2008-ban visszavonta a szakmai szervezet.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!