2023. március 27. hétfő
More

  Vesebetegség diéta: ennivaló (és kerülendő) élelmiszerek – 2. rész

  Almák

  A Vesealapítvány a vesebarát szuperételek közé sorolja az almát. Ez azért van, mert kiváló pektinforrás (különösen a héjában található), egy oldható rost, amely segíthet csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet.

  Az alma a C-vitamin és az antioxidánsok jó forrása is. Ezenkívül hihetetlenül édesek, így nagyszerű egészséges választás lehet édesszájúak számára. Élvezd őket úgy, ahogy vannak, vagy szórd fahéjjal az almaszeleteket a még ízesebb íz érdekében!

  Ananász

  Sajnos sok trópusi gyümölcs (amivel később foglalkozunk) magas káliumtartalmú. De az egyik trópusi gyümölcs, amely vesebarát, az ananász!

  Nemcsak alacsony a káliumtartalma (körülbelül 180 mg/1 csésze friss ananász), hanem más alapvető tápanyagok kiváló forrása is. Pontosabban, az ananász jó rost-, C-vitamin- és mangánforrás. Tartalmaz továbbá egy bromelain nevű enzimet, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

  Hagyma

  Ha ízesíteni kell egy ételt (só hozzáadása nélkül), a hagyma remek választás! Kiderült azonban, hogy vesebetegség esetén is remek étel, különösen azért, mert fontos odafigyelni a sóbevitelre.

  Ezenkívül a hagyma C-vitaminban, B-vitaminokban és mangánban is gazdag. Támogatja az emésztőrendszert is, mert prebiotikus rostokat tartalmaz.

  Tojásfehérje

  A tojás nagyon tápláló lehet az átlagember számára, azonban a tojássárgája magas foszfortartalmú, amelyet korlátozni kell a vesebarát étrend betartása mellett. Tehát menj előre, és dobd ki a sárgáját, és inkább a tojásfehérjét élvezd!

  Két nagy tojásfehérje mindössze 10 mg foszfort tartalmaz, így vesebarát. Ráadásul a tojásfehérje kiváló fehérjeforrás is.

  Paprika

  A kaliforniai paprika lenyűgöző tápanyagprofillal rendelkezik. Kezdetnek tele van C-vitaminnal. Valójában egy kis piros paprika a napi ajánlott mennyiség körülbelül 105 százalékát tartalmazza.

  Pontosabban a vesebetegségben szenvedők számára a kaliforniai paprika kálium-, nátrium- és foszfortartalma is alacsony. Végül a kaliforniai paprika jó A-vitamin-forrás, amely támogatja az immunrendszer egészségét. Az immunrendszer támogatása elengedhetetlen, különösen, ha vesebetegségben szenvedsz.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!