2024. május 2. csütörtök
More

    Vesebetegség diéta: ennivaló (és kerülendő) élelmiszerek – 2. rész

    Almák

    A Vesealapítvány a vesebarát szuperételek közé sorolja az almát. Ez azért van, mert kiváló pektinforrás (különösen a héjában található), egy oldható rost, amely segíthet csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet.

    Az alma a C-vitamin és az antioxidánsok jó forrása is. Ezenkívül hihetetlenül édesek, így nagyszerű egészséges választás lehet édesszájúak számára. Élvezd őket úgy, ahogy vannak, vagy szórd fahéjjal az almaszeleteket a még ízesebb íz érdekében!

    Ananász

    Sajnos sok trópusi gyümölcs (amivel később foglalkozunk) magas káliumtartalmú. De az egyik trópusi gyümölcs, amely vesebarát, az ananász!

    Nemcsak alacsony a káliumtartalma (körülbelül 180 mg/1 csésze friss ananász), hanem más alapvető tápanyagok kiváló forrása is. Pontosabban, az ananász jó rost-, C-vitamin- és mangánforrás. Tartalmaz továbbá egy bromelain nevű enzimet, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

    Hagyma

    Ha ízesíteni kell egy ételt (só hozzáadása nélkül), a hagyma remek választás! Kiderült azonban, hogy vesebetegség esetén is remek étel, különösen azért, mert fontos odafigyelni a sóbevitelre.

    Ezenkívül a hagyma C-vitaminban, B-vitaminokban és mangánban is gazdag. Támogatja az emésztőrendszert is, mert prebiotikus rostokat tartalmaz.

    Tojásfehérje

    A tojás nagyon tápláló lehet az átlagember számára, azonban a tojássárgája magas foszfortartalmú, amelyet korlátozni kell a vesebarát étrend betartása mellett. Tehát menj előre, és dobd ki a sárgáját, és inkább a tojásfehérjét élvezd!

    Két nagy tojásfehérje mindössze 10 mg foszfort tartalmaz, így vesebarát. Ráadásul a tojásfehérje kiváló fehérjeforrás is.

    Paprika

    A kaliforniai paprika lenyűgöző tápanyagprofillal rendelkezik. Kezdetnek tele van C-vitaminnal. Valójában egy kis piros paprika a napi ajánlott mennyiség körülbelül 105 százalékát tartalmazza.

    Pontosabban a vesebetegségben szenvedők számára a kaliforniai paprika kálium-, nátrium- és foszfortartalma is alacsony. Végül a kaliforniai paprika jó A-vitamin-forrás, amely támogatja az immunrendszer egészségét. Az immunrendszer támogatása elengedhetetlen, különösen, ha vesebetegségben szenvedsz.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!