2022. május 23. hétfő
More

  Amit arra terveztek, hogy a testünket táplálja

  Fel kell ismernünk, hogy a sófogyasztásnak a nagymértékű csökkenése, amelyet oly sok ember kerül, valójában egyáltalán nem változás lenne, hanem visszatérés ahhoz, amit biológiailag arra terveztek, hogy a szervezetünket táplálja. A 20. század és a tömegesen előállított, feldolgozott élelmiszerek megjelenése előtt a só közel sem volt olyan nagy és ellenséges része étrendünknek. A teljes, feldolgozatlan élelmiszerek természetesen nagyon alacsony nátriumtartalmúak. Egy alma mindössze 3 mg nátriumot tartalmaz; egy burgonya mindössze 19 mg-ot.

  Igen, a só hiánya vagy drasztikusan csökkentett mennyisége étrendünkben eleinte kihívást jelenthet, de hamarosan újra életre kelnek az ízlelőbimbók, amelyeket az évekig tartó túlzott sófogyasztás tompított el.

  Az általunk fogyasztott nátrium 90%-a NEM a sószóróinkból származik

  Bár elsősorban önmagunkat kell tekintenünk jelenlegi sófüggőségünk okának és megoldásának, az élelmiszergyártók és vendéglátóipari társaságok, akik nagyrészt ravaszságból rakják tele nátriummal termékeiket, szintén vállalniuk kell a bűnösséget. Sok amerikai természetes reakciója, aki csökkenteni akarja a sófogyasztást, az, hogy leveszi a sószórót a konyhaasztalról. Ez egy jó kezdet, de sajnos kevéssé csökkenti a nátriumbevitelünket. A minden nap elfogyasztott só túlnyomó többsége, mintegy 80%-a a szupermarketekben vásárolt és az éttermekben megrendelt feldolgozott élelmiszerekből származik. Ennek további 10%-a (mindenre valóban szükségünk van) természetesen az általunk fogyasztott növényekből és állatokból származik.

  Tovább rontja a helyzetet, hogy az ezt az élelmiszert gyártó vállalatok még az élelmiszerek „egészségességét” is kiemelik – azt a tényt, hogy termékeik alacsony zsír- vagy koleszterintartalmúak, vagy nem tartalmaznak MSG-t. Eközben még mindig tele vannak nátrium-kloriddal vagy sóval. Az éttermi menük az „egészséges” előételeket népszerűsítik, amelyek lehetnek vegetáriánusok vagy zsíros sajtokat vagy szószokat tartalmazó enyhe ételek, de egy egész napra elegendő nátriumot tartalmaznak, és gyakran többet is.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!