2024. április 26. péntek
More

    Kombucha a szép bőrért

    A mai napig, míg a különféle turmixok stabilan szerepelnek a trendi itallistákon, a tengerentúlon egyre több egészségmániás vágyik a kombuchára.

    Nagyon fontos a bél-bőr kapcsolat, hiszen a bélben lévő jó és rossz baktériumok arányának elferdülése a bőrön különböző kellemetlen tünetek formájában is megmutatkozhat. Ide tartozik az ekcéma, rosacea, dermatitis vagy akne. Ezért fontos, hogy komolyan vegyük az emésztési problémákat (puffadás, teltségérzet, reflux, székrekedés, hasmenés stb.), és megtudjuk, miért alakulnak ki. Az erjesztett ételek és italok, mint például a kombucha, szintén hozzájárulnak az egészséges bélflóra megőrzéséhez és az egyensúly helyreállításához, ami visszaállíthatja a bőr egészséges ragyogását.

    Legkorábbi feljegyzéseink az időszámításunk előtti 200-as években Kínából maradtak, ahol Halhatatlanság Italnak nevezték. A Kombucha, más néven teagomba, fermentált teából, néhány zöld-, fekete- vagy gyógyteából, kevés cukorral készült ital. Az erjesztési folyamat során baktériumok és különféle élesztőgombák szabadulnak fel – ez teszi a kombuchát  varázslatos emésztési csodaszernek. Emellett az elkészítés során szén-dioxid, ecetsav, némi alkohol (0,5%) és tejsav képződik, amelyre az erősen hasított, enyhén szénsavas, savanykás-édes íz jellemző.

    Az élő gombák és baktériumok kultúrája mellett számos szerves vegyületet, valamint a bőr egészsége szempontjából fontos C- és B-vitamint is tartalmaz. A szájhagyomány szerint jó immunerősítő, emésztési zavarok, székrekedés, anyagcsere-betegségek, májproblémák, magas vérnyomás, migrén, ízületi gyulladás, epekő és vesekő esetén ajánlják, sőt egyesek szerint a rákot és a HIV-fertőzést is gyógyítja. Májvédő, emésztést serkentő és oxidatív stressz elleni védelem mellett azonban terápiás hatásainak nagy részét tudományos kísérletekkel nem igazolták. Valami lehet benne, hiszen Ázsiában és Oroszországban évszázadok óta természetes gyógyszerként használják.

    Szobahőmérsékleten fogyasztható, mivel a hűtőszekrény alacsony hőmérséklete kiolthatja az ital értékeit. A nap bármely szakában fogyaszthatod, de egyedül lefekvés előtt nem ajánlott, mivel koffeintartalma zavarhatja az éjszakai alvást. Ha még soha nem ittál kombuchát, eleinte hasmenést tapasztalhatsz, ezért érdemes fokozatosan bevezetni: hetente egyszer-kétszer, majd növelheted az adagot. Nem kötelező minden nap inni. Nézd meg, mi esik legjobban. Használhatod kúraként is, ha három hétig naponta kétszer fogyasztod, majd legalább egy hét szünetet tartasz.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!