2024. április 19. péntek
More

    Vannak hasznos növények a kertben – te tudtad ezek pozitív hatásait? – 1. rész

    Néhány csúnya gyom akár hasznunkra is válhat, mert számtalan értékes, terápiás tápanyagot és vitamint tartalmaz.


    Gyermekláncfű

    A gyermekláncfű levelei vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Tartalmaz A-, B-, D- és C-vitamint, valamint vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt. Leveleit és gyökereit több száz éve használják máj-, epehólyag- és vesebetegségek, valamint ízületi problémák kezelésére.

    Bojtorján

    A bojtorján nagy mennyiségben tartalmaz rezet, vasat, mangánt, magnéziumot, cinket és kalciumot, valamint jó mennyiségű különféle B-vitamint, valamint C- és E-vitamint. Jelentősen csökkenti a bőrbetegségek tüneteit, de megszünteti a belső fertőzések problémáját is. Rendszeres fogyasztással megelőzhető az érelmeszesedés, csökkenthető a szívinfarktus és a szélütés, valamint a magas vérnyomás kockázata. Friss csíráját zöldségekhez is felhasználhatjuk.

    Csalán

    A csalán szárát, leveleit és gyökereit gyógyászati ​​célra is használják. A csalán talán a legerősebb vértisztító növény, így kiváló méregtelenítő tulajdonságai miatt hatékony és népszerű tisztító- és böjti gyógynövény. A csalán A-, B-, C-, K- és U-vitamint tartalmaz. Az U-vitamin ritkán fordul elő a természetben, neve a fekély szóból származik, mert fekélyek gyógyítására használják. K-vitamin tartalmát belső vérzések esetén alkalmazzák.

    Az ásványi anyagok közül különösen magas a vas és a klorofill, valamint a magnézium, a cink és a réz is. A glükokinin természetes növényi inzulint tartalmaz.

    A csalántea eltávolítja a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat, feloldja az anyagcsere salakanyagait, és serkenti a veséket, hogy több vizet ürítsenek ki. Erősíti a szervezet védekezőképességét, tisztítja a teljes emésztőrendszert és a húgyúti rendszert, fáradékonyság esetén pedig érdemes csalánkezelést végezni.

    Ajánló   Gyógynövények: Csalán

    Fehér here vagy lóhere

    A fehér here finom és feldob minden salátát. Ezen kívül egyedülálló vértisztító hatással rendelkezik. Enyhíti a köhögést, javítja az emésztést, segíti az ízlelőbimbók regenerálódását és felfrissíti az elmét.

    De vigyázz, nehogy túladagold, mert a túladagolás vérrögök kialakulásához vezethet. A fűbe vetés kiválóan alkalmas a pázsitokra, mert megköti a nitrogént a talajban, amely a fű egyik legfontosabb tápanyaga.

    Madársóska

    A sóska megszünteti a gyomorégést, de csak frissen használják. Enyhe emésztési zavarok, sárgaság és vesegyulladás, sőt bőrkiütések esetén is hatásos. Fájdalmas levelei magas C-vitamin-tartalommal rendelkeznek, és még a bélférgeket is kiürítik. Virágzás közben azonban ne együk, mert a benne lévő kalcium-oxalát felhalmozódhat benne, ami mérgezővé teheti.

    Cickafark

    A cickafark az egyik legtöbbet tanulmányozott növény. Illatát és keserű ízét illóolajok és laktonok okozzák. A cickafark illóolaja azulént, kámfort és béta-pinént tartalmaz fő illóolaj-összetevőként. Az illóolajok mellett a cickafark virágvégek szeszkviterpén laktonokat, flavonoidokat, alkaloidokat, poliacetiléneket, triterpéneket, szterolokat, fenolsavakat, kumarinokat és tanninokat is tartalmaznak.

    Teája gyulladáscsökkentő, görcsoldó, szélhajtó, étvágy- és emésztést gátló, choleretikus, összehúzó, vérzéscsillapító, sebgyógyító, menstruációt serkentő hatású. A gyulladáscsökkentő hatásért elsősorban az azulén és a proazulének, a görcsoldó hatásért a flavonoidok felelősek.

    Ajánló   Gyógynövények: Cickafark

    Százszorszép

    A százszorszép nemcsak mutatós, de ehető is. A közkedvelt kerti dísz zöld részeit, szirmait természetesen nyersen vagy főzve is fogyaszthatjuk, bár enyhén kesernyés íze nem biztos, hogy a kedvencünk. Ausztráliában régóta gyógyszerként használják, teaként főzik, hogy enyhítsék a különféle emésztési és légúti problémákat. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

    Tyúkhúr

    A tyúkhúr számos gyógyászati ​​tulajdonsága jól ismert. Teája segíti az epe- és veseműködést, kőoldó hatású. Csökkentheti a koleszterinszintet a vérben. Használhatod légúti problémák, köhögés, tüdőproblémák és emésztési zavarok esetén is.

    Vízhajtó hatása miatt reuma kezelésére is használják. Zsírtalanító tulajdonságai alkalmassá teszik az epeműködés javítására és a vérzsírok lebontására, ezért ehető hatásai miatt fogyókúrázóknak is ajánlható.

    Alkalmas visszerek, ekcéma és fekélyek esetén érszűkítő és sebgyógyító tulajdonságai miatt. Keverd össze a kifacsart levet desztillált vízzel és vidd fel a fáradt szemekre. A teából készült kenőcsök kényeztethetik a törékeny, száraz bőrt.

    Kányazsombor

    Bár sok helyen agresszív gyomnövénynek tartják, a kányazsombor valójában meglehetősen egészséges. Remek A- és C-vitaminforrás, vízhajtóként is működik, segít a testsúly szabályozásában, erősíti a szívet és az immunrendszert, valamint csökkenti a koleszterinszintet. A történelem során a sózott hal ízesítésére használták, de burgonyapürében, levesekben és salátákban is helyet kapott.

    A cikk a következő bejegyzésben folytatódik.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!