2024. április 24. szerda
More

    Ezt eszi egy anyagcserekutató egy nap alatt a vércukorszint egyensúlyáért

    Ben Bikman, bioenergetikából doktorált metabolikus tudósként, a Why We Get Sick szerzője, minden bizonnyal tud egy-két dolgot arról, hogyan lehet optimalizálni az anyagcsere egészségét, beleértve azokat a táplálkozási és életmódbeli szokásokat, amelyek segíthetnek a kiegyensúlyozott vércukorszint és az egészséges testsúly fenntartásában. És persze könnyen belemerülhet az anyagcsere-rugalmasság tudományába – elvégre a Levels orvosi tanácsadó testületének tagja –, de néha segít látni, hogy ezek az étrendi ajánlások hogyan működnek a gyakorlatban.


    Ennek ellenére megkértük Bikmant a mindbodygreen podcast ezen epizódjában, hogy mutasson be nekünk egy anyagcserekutató „Day In The Life” című munkáját. Az alábbiakban megtudhatod, hogy pontosan mit eszik egy nap.

    Reggeli

    A reggeli jellemzően Bikman fő területe: szeret házi készítésű reggelit készíteni az egész család számára. „Én palacsintát fogok készíteni, ahol minden palacsintában van egy teljes tojás” – jegyzi meg, így minden adag kiadós fehérjeforrást tartalmaz. „Kell egy kis liszt, és a liszt növeli a glükóz- és az inzulinszintet” – teszi hozzá, de főként a gyerekeinek készít palacsintát, akik egy kicsit több keményítőt is elviselnek.

    „Egy másik reggeli csak jó régimódi rántottából és szalonnából áll, vagy omlettet készítünk” – jegyzi meg. „Alapvetően azt szeretném elérni, hogy a gyerekeim sok fehérjét és bármilyen zsírt kapjanak, ami vele jár.” Bikman maga is igyekszik alacsony szénhidrát- és fehérjetartalmú étkezést tartani – bár időnként megkóstolja a palacsintát. „Vagy egy alacsony szénhidráttartalmú étkezést helyettesítő shake, amit összekeverek” – teszi hozzá.

    Ebéd

    „Általában az ebéd kevés szénhidrátot tartalmaz” – magyarázza. Általában füves, fenntartható forrásból származó húst vagy alacsony szénhidráttartalmú étkezést helyettesítő shake-et kap. Ismét a fehérje előnyben részesítése a kulcs: „A fehérjéknek nagyon magas a jóllakottsági foka is, így természetesen segít az embernek jobb adagokat enni” – teszi hozzá.

    Egy fontos figyelmeztetés: Bikman nem démonizál minden szénhidrátot. Inkább nem tanácsolja egy rakás finomított szénhidrát fogyasztását. „A szénhidrátaink nagy részét vonalkódos zacskókból és dobozokból nyerjük” – magyarázza, ami vércukorszint-emelkedésekhez, megemelkedett inzulinszinthez és potenciálisan inzulinrezisztenciához vezet.

    Vacsora

    „A családommal akarok vacsorázni, bármi legyen is az” – jegyzi meg Bikman. – Ha módom nyílik arra, hogy általában alacsony szénhidráttartalmú legyen – például ha pizzázunk, akkor csak a feltétekből eszek. De ha az egyik lányom spagettit és fasírtot készít, akkor én eszek a spagettijából is, amit ő készített. Lehet, hogy kevesebbet eszek belőle és több húsgombócot, de a családdal fogok vacsorázni. A szeretteiddel való kapcsolattartás továbbra is az 1. prioritás marad, ami jó lépés az anyagcsere-egészségügy szempontjából – elvégre a magas társadalmi integrációt pozitív anyagcsere-funkcióval társították.

    Vacsora után igyekszik nem enni az éjszaka hátralévő részében. „A jó éjszakai alvás legnagyobb előrejelzője az, ha éhgyomorral fekszem le” – mondja. „Valóban megebédelek, és tervezve eszek egy kisebb vacsorát. Üresebb gyomorral akarok lefeküdni, így aztán jól fogok aludni. Most sem akar éhesen lefeküdni – ez aktiválhatja a kortizolt, a stresszhormont –, de ha túl közel eszünk lefekvés előtt, az megzavarhatja az alvást.

    Végső soron Bikman megpróbálja irányítani, amit tud az étrendben, de ha fel kell áldoznia egy alacsony szénhidráttartalmú étkezést, hogy a családjával töltse az idejét, az rendben van. „Van egy laboron kívüli életem, ami nagyrészt meghatározza, hogyan viselkedjek, és nem is csinálnám másképp” – mondja. „Férjnek és apának lenni az abszolút prioritásom.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!