2023. június 7. szerda
More

  Pszichedelikus szerek: Hogyan hatnak az agyra a depresszió enyhítésére

  A depresszióban szenvedők 30%-a nem reagál az antidepresszáns kezelésre. Ennek oka lehet a betegek közötti biológiai különbségek, valamint az a tény, hogy gyakran hosszú ideig tart, amíg a gyógyszerekre reagálnak – egyesek egy idő után feladják. Ezért sürgősen bővíteni kell a depresszióban szenvedők számára elérhető gyógyszerek repertoárját.


  Az elmúlt években a figyelem olyan pszichedelikus szerek felé fordult, mint a pszilocibin, a „varázsgombák” hatóanyaga. Annak ellenére, hogy számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a pszilocibin gyorsan képes kezelni a depressziót, beleértve a rákkal összefüggőeket is, keveset tudunk arról, hogy a pszilocibin valójában hogyan enyhíti az agyi depressziót.

  Most két, a The New England Journal of Medicine és a Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmány rávilágított erre a titokzatos folyamatra.

  A pszilocibin egy hallucinogén, amely megváltoztatja az agy reakcióját a szerotonin nevű vegyi anyagra. Amikor a máj lebontja („pszilocinná”), megváltozott tudatállapotot és észlelést okoz a felhasználókban.

  A funkcionális MRI (fMRI) agyszkennelést használó korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a pszilocibin csökkenteni látszik a mediális prefrontális kéreg aktivitását, amely az agy számos kognitív funkcióját szabályozza, beleértve a figyelmet, a gátló kontrollt, a szokásokat és a memóriát. A vegyület csökkenti a kapcsolatokat e terület és a hátsó cinguláris kéreg között, amely terület a memória és az érzelmek szabályozásában játszhat szerepet.

  A két agyterület közötti aktív kapcsolat általában az agy „alapértelmezett üzemmódú hálózatának” jellemzője. Ez a hálózat akkor aktív, amikor megpihenünk és belsőleg összpontosítunk, esetleg a múltra emlékezünk, a jövőt képzeljük el, vagy magunkra vagy másokra gondolunk.

  A hálózat aktivitásának csökkentésével a pszilocibin valószínűleg megszünteti a belső „én” korlátait – a felhasználók „nyitott elméről” számolnak be, és jobban érzékelik a körülöttük lévő világot.

  Érdekes módon a vívódás, a negatív gondolatokban „megrekedt” állapot, különösen önmagunkkal kapcsolatban, a depresszió jellemzője. És tudjuk, hogy a magasabb negatív vívódási szinttel rendelkező betegek az alapértelmezett üzemmódú hálózat fokozott aktivitását mutatják a többi nyugalmi hálózathoz képest – szó szerint kevésbé reagálnak a körülöttük lévő világra.

  Azt azonban látni kell, hogy a depresszió tünetei okozzák-e ezt a megváltozott tevékenységet, vagy az aktívabb alapértelmezett módú hálózattal rendelkezők hajlamosabbak a depresszióra.

  Új eredmények

  A pszilocibin hatásának legmeggyőzőbb bizonyítéka egy kettős-vak, randomizált, kontrollos vizsgálatból származik (a klinikai vizsgálatok aranystandardja), amely a pszilocibint szedő depressziós emberek egy csoportját hasonlította össze azokkal, akik a már létező antidepresszáns gyógyszert, az eszcitalopramot szedték – ez még soha nem történt meg ezelőtt. A kísérletet tovább elemezték fMRI agyi szkennelésekkel, és az eredményeket összehasonlították egy másik közelmúltbeli klinikai vizsgálat többi fMRI-leletével.

  Mindössze egy nappal a pszilocibin első adagja után az fMRI mérések általános növekedést mutattak ki az agy különböző hálózatai között, ami jellemzően csökkent a súlyos depresszióban szenvedőknél. Az alapértelmezett módú hálózatot ezzel egyidejűleg csökkentették, miközben növelték az összeköttetést más hálózatokkal – a korábbi, kisebb tanulmányokat alátámasztva.

  Az adag egyeseknél jobban növelte a kapcsolódást, mint másoknál. A tanulmányok azonban azt mutatták, hogy azok az emberek, akiknél a legnagyobb lendületet adták a hálózatok közötti kapcsolatnak, hat hónappal később a tüneteik is a legnagyobb mértékben javultak.

  Ezzel szemben az eszcitalopramot szedő emberek agya hat héttel a kezelés megkezdése után nem mutatott változást az alapértelmezett mód és más agyi hálózatok közötti kapcsolódásban. Lehetséges, hogy az escitalopram egy későbbi időpontban változásokat idézhet elő, de a pszilocibin antidepresszáns hatásának gyors megjelenése azt jelenti, hogy ideális lehet azoknak, akik nem reagálnak a meglévő antidepresszánsokra.

  A tanulmány azt javasolja, hogy a megfigyelt hatás annak köszönhető, hogy a pszilocibin koncentráltabban fejti ki hatását az agy „szerotonerg 5-HT2A receptoroknak” nevezett receptoraira, mint az eszcitalopram.

  Ezeket a receptorokat a szerotonin aktiválja, és az agy hálózatának egész területén aktívak, beleértve az alapértelmezett módú hálózatot is. Már tudjuk, hogy a pszilocibin kötődése ezekhez a receptorokhoz pszichedelikus hatásokhoz vezet. Az azonban, hogy aktiválásuk pontosan miként vezet a hálózati kapcsolat változásaihoz, még feltárásra vár.

  Vége a hagyományos antidepresszánsoknak?

  Ez felveti a kérdést, hogy szükség van-e az agy hálózatainak megváltozott aktivitására a depresszió kezelésére. Sokan, akik hagyományos antidepresszánsokat szednek, továbbra is tüneteik javulásáról számolnak be anélkül is. Valójában a tanulmány kimutatta, hogy hat héttel a kezelés megkezdése után mindkét csoport a tüneteik javulásáról számolt be.

  Egyes depresszióértékelési skálák szerint azonban a pszilocibin volt a legnagyobb hatással az általános mentális jólétre. És a pszilocibinnel kezelt betegek nagyobb hányada mutatott klinikai választ, mint az eszcitaloprammal kezelt betegek (70% vs 48%). A pszilocibin csoportban több beteg is remisszióban volt hat héten belül (57% vs 28%). Az a tény, hogy egyes betegek még mindig nem reagálnak a pszilocibinre, vagy a kezelés után visszaesnek, azt mutatja, milyen nehéz lehet a depresszió kezelése.

  Mi több, a mentálhigiénés szakemberek mindkét kezelési csoportot támogatták a vizsgálat alatt és után. A pszilocibin sikere nagymértékben függ attól a környezettől, amelyben szedik. Ez azt jelenti, hogy rossz ötlet öngyógyításra használni. Ezenkívül gondosan választották ki a betegeket a pszilocibin-asszisztált terápiára a kórtörténetük alapján, hogy elkerüljék a pszichózis és más káros hatások kockázatát.

  A figyelmeztetésektől függetlenül ezek a tanulmányok hihetetlenül ígéretesek, és közelebb visznek bennünket a depresszióban szenvedő betegek kezelési lehetőségeinek bővítéséhez. Ráadásul az internalizált negatív gondolkodási folyamatok nem a depresszióra jellemzőek. Idővel más rendellenességek, például függőség vagy szorongás is előnyös lehet a pszilocibin-asszisztált terápia során.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!