2024. április 27. szombat
More

    Mit jelent a HgbA1c a laborleleteken? – 2. rész

    Az A1c teszt egy olyan vérvizsgálat, amely információt nyújt egy személy átlagos vércukorszintjéről, a mérést megelőző 3 hónap átlagában. Az A1c tesztet általában hemoglobin A1c, HgbA1c vagy glikált hemoglobin tesztnek is nevezik. Elsődleges tesztként használják a cukorbetegség kezelésében és kutatásában, de önmagában ritkán nyújt hasznos információkat.

    Ajánló   Mit jelent a HgbA1c a laborleleteken? – 1. rész


    Mi a teendő, ha az A1c teszt és a rutin vércukorszint-teszt eltérő eredményeket mutat?

    Egyes esetekben az A1c szint cukorbetegségre utalhat, míg a hagyományos vércukorszint nem, és fordítva. Ebben az esetben a diagnózis felállítása előtt ismételd meg a vizsgálatot. Különböző kimenetelek esetén a betegség korábbi stádiuma lehet az egyik oka az eltérő kimeneteleknek. Ebben az esetben a vércukorszint nem emelkedett annyira, hogy minden vizsgálat kimutathassa. A teszt néha olyan egyszerű életmódbeli változásokat is kimutathat, mint például a fogyás és a fokozott fizikai aktivitás, ami segíthet késleltetni vagy akár visszafordítani a korai cukorbetegség kialakulását.

    Ajánló   Tények a cukorbetegségről

    HgbA1C értékelés – mit jelentenek az eredmények?

    Az A1c teszt eredményeit százalékban fejezzük ki. A magasabb százalék magasabb vércukorszintet jelez az alanyban.

    • < 5,6%-a az optimális érték (< 38 mmol/mol)
    • A normál érték 4,5-5,7%-a (26-39 mmol/mol)
    • 5,8-6,4% jelentős inzulinrezisztenciát jelez (40-46 mmol/mol)
    • > 6,4% cukorbetegség esetén (> 46 mmol/mol)

    A megcélzott teszteredmények személyenként változhatnak, az egyéni állapotuktól és a cukorbetegség stádiumától függően. Ezért minden egyes személynél meg kell határozni az A1c célértéket, bővebb információ a szakember időpont egyeztetésekor nyújt.

    Egyes esetekben az A1c teszt hamis eredményeket adhat. Ez vértermelési vagy hemoglobinproblémákkal küzdő betegeknél fordul elő. Ebben az esetben a teszt nagyon eltérő eredményeket adott a hagyományos cukorbetegség meghatározásához használt mérésektől.

    A következő tünetek eltérő eredményekhez vezethetnek:

    • sarlósejtes vérszegénység,
    • talaszémia,
    • anémia,
    • erős vérzés
    • veseelégtelenség,
    • májbetegség
    • vashiány.
    Ajánló   Mi a cukorbetegség?

    Mikor kell teszteket használni?

    Az A1c teszt használható az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség ellenőrzésére, valamint a cukorbetegség kezelésének hatékonyságának mérésére, de terhességi cukorbetegség tesztelésére nem áll rendelkezésre.

    A 2-es típusú és a prediabétesz diagnosztizálására továbbra is a hagyományos vércukorszint-vizsgálat javasolt, de az A1c-teszttel is megerősíthetjük a vércukorszint-vizsgálat eredményeit.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!