2023. június 1. csütörtök
More

  Ezek a tünetei az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganatnak, a miómának

  A statisztikák alapján ez a leggyakoribb jóindulatú nőgyógyászati tumor és a reproduktív korú nők mintegy 80%-a találkozik vele. A mióma sajnos okozhat komoly tüneteket, akár meddőséget vagy vetélést is, de ezek mellett egy friss kutatás rámutatott arra, hogy lelkileg is elképesztően megterheli a nőket. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkonunde.hu segítségére.

  Mi a mióma?

  Amikor valaki szembesül azzal a ténnyel, hogy daganata van, összeszorul a gyomra. A görcs valamelyest enyhül, amikor kiderül, hogy jóindulatú daganatról van szó, hiszen ez “csak”mióma. Amikor azonban hosszabb távon kénytelen vele együtt élni az ember, akkor rádöbben, hogy a “csak” idézőjelei nagyon is helyénvalóak.

  A mióma egyik legrosszabb tünete a fájdalom és az elhúzódó alvadékos, bőséges menzesz, mely lerövidült ciklusidővel is párosul. Komoly megterhelés még az is, hogy a mióma sok esetben okoz meddőséget, de ha sikerül is a fogantatás, a vetélés esélye akkor is sokszorosára nő.

  A mióma kialakulása – ezek a kockázati tényezők

  A Johns Hopkins Medicine kutatói 57 klinikai vizsgálat alapján mutattak rá arra a tényre, hogy a mióma bizony komoly lelki megterheléssel is jár. A betegséggel küzdő nők körében gyakoribb a depresszió és a szociális elszigetelődés. Előbbi oka az a képzet, hogy már nem urai testüknek, hogy az becsapta őket. Utóbbi, vagyis a szociális elszigetelődés pedig többnyire a fájdalmas, elhúzódó és erős menzesznek köszönhető, amiért a nők inkább nem mennek társaságba. Sajnos a szégyenérzet és a szorongás is nagyon gyakori kísérői a jelenségnek.

  A mióma kialakulásában is szerepet játszik a lelki oldal, kutatások alapján a stressz is komoly indikátora a betegségnek, ahogyan a táplálkozás és az életmód is. A mióma kiváltói között az ösztrogén magas szintje is szerepel (ez bizonyítható, hiszen sem a pubertás előtt, sem a változó kor után nem jellemző a tumorok kialakulása).

  A tápanyaghiány meddőséget is okozhat

  Jelenleg a világon minden negyedik ember, azaz körülbelül 2 milliárd személy küszködik valamilyen tápanyaghiányos állapottal, és a számok egyre csak romlanak. A tápanyagok a test építőkövei, hiányukban a szervezet működése nem lesz tökéletes, betegségek alakulnak ki. Többek közt a  meddőség  terjedése, a miómák kialakulása, de az elhízás és sok hormonális betegség is erősen kötődik a tápanyaghiányos állapotokhoz.

  Szinte nincs is olyan ember, aki ne olvasott volna az egészséges életmód fontosságáról, a jó minőségű, egészséges ételek fogyasztásáról és a mozgás fontosságáról. Tudjuk, hogy fontosak, de sokszor elérhetetlenek, és hát az étkezés még akkor is nehezen fedezni a tápanyag szükségletet, ha betartunk minden egészséges szabályt, főleg akkor, ha várandossággal is párosul a helyzet. Ilyenkor ugyanis az igények meg is növekednek, és a vegyszerezés, tömegtermelés és környezeti ártalmak miatt lecsökkent élelmiszer beltartalom ezt már nemigen képes fedezni.

  Nemcsak a vitamin mennyisége, hanem a hasznosulás is fontos!

  A tápanyagok pótlása nem csak a várandósoknak lehet fontos. A tápanyaghiányos állapotok sok olyan betegség indikátorai is lehetnek, melyek a megfelelő, normál tápanyagszinttel egyszerűen kikerülhetők lennének. A pótlásra pedig ma már sok táplálékkiegészítő létezik.

  Mindegy, hogy várandósvitamin, női vitamin – sőt, férfivitamin -, mindegyik esetében kiemelten kell kezelni a hasznosulás kérdéskörét. Bevinni az anyagokat ugyanis egyszerű, de az, hogy ezek közül mennyi hasznosul, az már egészen más kérdés.

  Az anyagok felszívódása – vagyis hasznosulása – lényegesen jobb, ha azok szervesbiológiailag aktív formában vannak jelen. Ehhez szerves kötések kellenek, amik a készítményekben praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formákat jelentik (pl.: cink-citrát; vas-glükonát). Így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet.

  Ha pedig a készítmény komplex is, vagyis sok anyagot tartalmaz, akkor az egyes anyagok segíthetik mások hasznosulását: mint a  C-vitamin és a vas, a D-vitamin és a kalcium vagy az A-vitamin és az E-vitamin esetében. Várandósvitamin esetében még egy kitétellel számolni kell: a három trimeszternek eltérő igényrendszere van, vagyis a vitaminnak ezt a tagoltságot mindenképpen figyelembe kell vennie!

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!