2024. április 26. péntek
More

    A kamilla

    Más néven orvosi székfű, anyafű, Szent Iván-pipitér, szikfű, szűzekanyja, bubulyka, katóka, pipiske. A szántóföldeken, agyagos, sós talajokon, erdei tisztásokon, gabonaföldeken, kukoricaföldeken, burgonyaföldeken, sárgarépaföldeken és lóheremezőkön nő. A műtrágyák és a vegyszeres gyomirtó szerek túlzott használata egyre inkább elpusztítja az értékes kamillát. A havas teleket követően és a csapadékos tavaszokon különösen bőségesen terem. Üreges és kellemesen fűszeres illatú.


    Májustól augusztusig a virágokat többnyire délben gyűjtik. Nem túlzás a kamillát mindenre alkalmas gyógynövénynek nevezni, amely különösen a kisgyermekek számára előnyös. Bármilyen betegség, különösen gyomorfájás és görcsök esetén ajánlott a kamillatea, ám segít puffadás, hasmenés, kiütések, gyomorpanaszok és gyomorhurut esetén is, valamint menstruációs zavarok, menstruáció elmaradása és egyéb panaszok, álmatlanság, mellékhere-gyulladás, láz, fogfájás és sebfájás esetén.

    A kamilla izzasztó, nyugtató és görcsoldó, valamint fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Külsőleg a kamillát gyulladt szemek, kötőhártya-gyulladás, viszkető és váladékozó bőrkiütések borogatására és lemosására, fogfájás esetén öblögetésre, sebek lemosására használják.

    Ha bosszúsnak érzed magad, készíts egy csésze kamillateát; azonnal megnyugszol, mielőtt az idegesség kárt tenne a szívedben. Nagyon ajánlott a fájó testrészre meleg borogatásként száraz tűpárnát tenni.

    Ajánló   A kamilla jótékony hatásai

    Szépségápolás

    A kamillás fürdők és bőrradírok nyugtató hatásúak, és nagyon jót tesznek az egész idegrendszernek. Jóleső érzést és belső nyugalmat biztosítanak egy súlyos betegségből vagy nagy kimerültségből való felépülés után.

    Nem szabad megfeledkezni róla, mint szépségápolási termékről! Hetente egyszer ajánlott kamillagőzzel megmosni az arcodat, és meglátod, hogy bőröd friss és dús marad. A kamilla hajápolásra is kiváló, különösen a szőkéknek. A kamillás hajmosás után a hajad illatos és fényes lesz.

    Aranyér

    A kamilla megkönnyíti a székletürítést anélkül, hogy az embert meghajtaná, ezért közvetve alkalmas az aranyér belső kezelésére, míg a kamilla főzete külsőleg is alkalmazható az aranyér kezelésére. A kenőcs a sebek gyógyítására is használható.

    Egyéb betegségek

    A megfázás, az arcüreg- és melléküreggyulladás szintén gyorsan gyógyítható a kamilla belégzésével. Magától értetődik, hogy egy ilyen kezelés után meleg helyen kell tartózkodni.

    A kamillaolajat már ősidők óta használják idegfájdalmak és merev végtagok elleni kenőcsként. Az ókori Egyiptomban a kamillát „a napisten virágának” nevezték lázcsillapító és hőcsökkentő tulajdonságai miatt. A matricaria a latin mater (anya) szóból származik, mivel az őszi margarétát az anyák és nők betegségeinek gyógyítására használták!

    A régi gyógynövénykönyvek szerint a kamillaolaj enyhíti a végtagok fáradtságát, a főtt kamilla pedig a beteg húgyhólyagra téve csökkenti a fájdalmat.

    Ajánló   Ezek az aranyér első tünetei

    Felhasználása

    Teakészítés: 1 teáskanál kamillát adj ¼ liter vízhez, forrald fel, majd hagyd állni rövid ideig.

    Fürdőadalék: tegyél két marék kamillát a fürdőhöz vagy egy marék kamillavirágot arcfürdőhöz és hajmosáshoz, forrald fel és hagyd állni.

    Borogatás: adj egy evőkanál kamillát ¼ liter forró tejhez, hagyd állni rövid ideig, szűrd le és használd meleg borogatáshoz.

    Kamillás gőzölés: egy csipet kamillát forralj fel egy liter vízben. Törölköző alatt inhalálj.

    Gyógynövényes párna: egy vászonzacskót tölts meg szárított kamillavirággal és zárd le. Melegítsd fel egy száraz edényben (serpenyőben), és tedd a testre.

    Kamillaolaj: tölts meg egy kis befőttesüveget napos időben gyűjtött friss kamillavirággal, és öntsd le hidegen sajtolt olívaolajjal. Tartsd az üveget szorosan lezárva a napon két hétig. Ezután tárold a hűtőszekrényben!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!