2024. április 19. péntek
More

    Az inzulin orrspray lassíthatja az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást

    Egy kis, 2. fázisú klinikai vizsgálat eredményei ígéretes jeleket mutatnak arra vonatkozóan, hogy az inzulin orrspray napi adagja felhasználható az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás lassítására. A vizsgálat eredményesnek bizonyult 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő és nem szenvedő idős betegeknél is.


    Az elmúlt néhány évtizedben egy érdekes hipotézis jelent meg, amely szerint az agy inzulinrezisztenciája szerepet játszhat az életkorral összefüggő kognitív és funkcionális hanyatlásban. Az öregedési folyamat ezen aspektusának leküzdésére egyes kutatók azt feltételezték, hogy az inzulin intranazális bejuttatása hatékony eszköz lehet az agy egészségének megőrzésében idősebb korunkban.

    Az ötlet az, hogy az inzulin orrba juttatása közvetlenül az agyba küldi a hormont. Ez azt jelenti, hogy az intranazális inzulin (INI) nem helyettesítheti a cukorbetegek inzulinterápiáját, ehelyett modulálja az inzulin jelátvitelét az agyban.

    Ajánló   Tények a cukorbetegségről

    Az intranazális inzulinnal végzett korábbi humán kísérletek vegyes eredményeket hoztak. Egy közepes méretű vizsgálat, amely 12 hónapon keresztül tesztelte a kezelést Alzheimer-kórban vagy enyhe kognitív károsodásban szenvedő betegeknél, nem talált előnyt. Ez az új kutatás azonban azt feltételezte, hogy a kezelés hatékonyabb lehet az általános korral összefüggő kognitív hanyatlás megelőzésében az akut demencia helyett.

    A vizsgálatba 223, 50 és 85 év közötti felnőttet vontak be, akiknek körülbelül a felében 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak. A résztvevőket négy csoportra osztották: egy cukorbeteg csoport placebót, egy cukorbeteg csoport intranazális inzulint, egy egészséges csoport placebót és egy egészséges csoport intranazális inzulint kapott. 24 héten keresztül a résztvevők 40 NE (0,4 ml) humán inzulint vagy placebót permeteztek intranazálisan reggeli előtt.

    A vizsgálat elején a résztvevők különféle kognitív és hangulati teszteket töltöttek ki. A kutatás nyomon követte a résztvevők járási sebességét is, mivel a korábbi tanulmányok következetesen azt találták, hogy egy személy séta tempója felhasználható neurológiai egészségi állapotának meghatározására.

    Ajánló   Az időskori demencia ellenszere: a séta

    „A séta sebessége az idősek jólétének fontos klinikai előrejelzője, amely összefüggésben áll a kognitív képességek hanyatlásával, a kórházi kezelésekkel, a rokkantsággal és a halállal” – magyarázta Vera Novak, a Harvard Medical School megfelelő szerzője. „A kiinduláskor a cukorbetegek lassabban jártak és rosszabb volt a kognitív képességük, mint a cukorbetegeknél, akik klinikai referenciaként szolgáltak a normális öregedő népesség számára.”

    A vizsgálati időszak végén a kutatók azt találták, hogy az intranazális inzulint szedő cukorbetegek járási sebessége javult, és jobban teljesítettek a kognitív teszteken, mint a placebo-csoportban lévő cukorbetegek. Az intranazális inzulint kapó nem cukorbeteg csoport a döntéshozatalban és a verbális memóriatesztekben is javulást mutatott a placebo-csoportban lévő nem cukorbetegekhez képest.

    A nem cukorbetegek csoportjában a legnagyobb javulást azoknál az alanyoknál tapasztalták, akik prediabéteszes állapotban kezdték meg a vizsgálatot. Ez arra utal, hogy a kezelés lehet a leghatékonyabb a kognitív hanyatlás lassításában akár cukorbetegeknél, akár prediabeteseknél.

    Ajánló   Mi a cukorbetegség?

    „Az INI-kezelt résztvevők járási sebességének és megismerésének jobb teljesítményét mutató trendek konzisztenciája, különösen a diabétesz előtti betegeknél, nagy hatással van az INI-t használó lehetséges korai beavatkozásra ebben a populációban az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó demenciák megelőzésére vagy lelassítására” – jegyezte meg Long Ngo vezető szerző.

    Biztonsági szempontból a kutatók azt találták, hogy az intranazális inzulin 24 hét után nem okozott káros hatásokat. Szintén megjegyzendő, hogy az intranazális inzulin nem befolyásolta vagy zavarta a szubkután inzulinkezelést azoknál a 2-es típusú cukorbetegeknél, akik folyamatos glükózcsökkentő kezelésben részesültek.

    Ajánló   Glükóz- és inzulinterhelés

    Az eredmények minden bizonnyal lenyűgözőek, de a kutatók óvatosan hangsúlyozzák, hogy még mindig sok kérdést kell megválaszolni, mielőtt valamilyen intranazális inzulinspray elérhetővé válik az idősek számára. Ez az elméleti kísérlet erős előzetes biztonsági és hatékonysági bizonyítékot kínál, de még mindig nem világos, hogy mi lehet az intranazális inzulin optimális dózisa, vagy hogy biztonságos-e nagyon hosszú ideig használni.

    „Az INI-vel kezelt cukorbetegek gyorsabb járást, fokozott agyi véráramlást és kisebb inzulinrezisztenciát mutattak, míg az INI-kezelt kontrollok jobban teljesítettek a végrehajtó funkciók és a verbális memória feladatok terén” – állapították meg a kutatók az új tanulmányban. „Összességében az INI-effektus a járási sebesség, a végrehajtó funkciók és a verbális memória javulását mutatta. Ezek az eredmények klinikailag relevánsak, és további vizsgálatokat tesznek szükségessé egy nagyobb klinikai vizsgálat során.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!