2024. április 27. szombat
More

    A munkahelyi testmozgás oldja a stresszt és jobb kedvre derít

    Boldogabbak, nyugodtabbak, és hatékonyabb munkára képesek azok az alkalmazottak, akik munkahelyükön szakíthatnak egy kis időt a testmozgásra – állapították meg brit szakemberek.

    A Bristoli Egyetem kétszáz résztvevővel felmérést készített, amelynek keretein belül azt vizsgálták, milyen hatásai vannak az olyan munkahelyi „fitten tartó” szolgáltatásoknak, mint a kondicionálótermek, vagy a tornaórák. A testmozgástól feltöltődött alkalmazottak összpontosító képessége és megoldó készsége növekedett, lelkiállapotuk is nyugodtabbá vált – adta hír a BBC hírszolgálata.

    A kutatásban résztvevőket arra kérték, hogy saját tetszésüknek megfelelően válasszanak ki két napot a hét folyamán, amikor egy kérdőív segítségével feljegyzik hangulatukat és a munkájukban nyújtott teljesítményüket. Az egyik napon végezzenek testmozgást, a másikon azonban ne.

    „Közismert tény, hogy fizikai és mentális szempontból is számtalan egészségügyi előnye van a rendszeres testmozgásnak” – mondta a kutatás vezetője, Jo Coulson. – „Ha az emberek megpróbálnának beiktatni aktív, testmozgással teli szüneteket a munkaidejükbe, akkor megtapasztalhatnák annak egész napra kiható jótékony hatását, és sokkal jobb lenne a teljesítményük. Ez pedig a mai rohanó világban mindig egy jó dolog” – tette hozzá a szakértő.

    A szakértők szerint a kutatás eredményei arra bátoríthatják a vállalatokat, hogy biztosítsanak ilyen típusú mozgáslehetőségeket dolgozóiknak. A kutatók azt is hozzátették, hogy a The Sunday Times vasárnapi lap által 2006-ban készített 100 legjobb nagyvállalati munkahely ranglistájának a szereplői egytől-egyig biztosítanak ilyen fajta kikapcsolódási lehetőséget alkalmazottaiknak.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!