2023. március 28. kedd
More

  Ez az életmód növeli a vesedaganat kialakulását

  A veserák a 13. leggyakoribb rákos megbetegedés a világon, és a szakértők szerint a diagnosztizált betegek száma a jövőben tovább fog emelkedni, részben az elöregedő társadalom, részben pedig a vizsgálati módszerek fejlődése miatt. A betegség elsősorban a 60 és 75 év közötti embereket érinti, és nagyon ritka az 50 év alattiak körében. Férfiaknál gyakoribb, mint nőknél.


  A rákkockázat elemzésekor a szakemberek különbséget tesznek a rajtunk kívül álló tényezők között (például a már említett életkor vagy nem), illetve azok közt, amelyekre komoly befolyásunk van. Vagyis bizonyos tudatos választásokkal jelentősen javíthatjuk vagy ronthatjuk a daganatok kialakulásának kockázatát.

  A legfontosabb befolyásolható tényező a dohányzás. Ezenkívül a kutatások azt mutatják, hogy nemcsak az a tény számít, hogy dohányzol-e, hanem az is, hogy hány cigarettát szívsz. Azokhoz képest, akik soha nem dohányoztak, a dohányzó férfiaknál 50%-kal, a nőknél pedig 20%-kal nőtt a kockázat. A dohánytermékekben lévő káros anyagokról ismert, hogy krónikus szöveti hipoxiát okoznak, ami növelheti a veserák kialakulásának esélyét.

  Olvasd el, mi a helyzet az e-cigarettákkal és a normális dohánytermékekkel! 

  A túlsúly és a veserák közötti összefüggésről is úgy gondolják, hogy egyértelmű. A diagnosztizált betegek 30-40%-a elhízott.

  Szintén erős kapcsolat lehet a veserák és a magas vérnyomás között. Egyrészt a magas vérnyomás a rák vagy a daganatellenes terápia ismert szövődménye lehet, de a már meglévő magas vérnyomás (és az általad szedett gyógyszerek) is hozzájárulhat a veserák magasabb kockázatához. Természetesen a túlsúlyos és magas vérnyomású emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

  Ajánló   Hogyan kell étkezni a vérnyomás és a fogyás érdekében?

  Azoknál, akik rendszeresen vannak kitéve rákkeltő anyagoknak, például munkájuk miatt, nagyobb a daganatok kialakulásának kockázata. Ezek közé tartozik például a triklór-etilén nevű oldószer, de lehet, hogy összefüggés van a betegség, a kadmium és az urán között, ám ennek kiderítéséhez további kutatásokra van szükség.

  Megelőzés

  A dohányzás abbahagyása, a fogyás és a vérnyomás szabályozása csökkentheti a veserák kockázatát, csakúgy, mint a rendszeres testmozgás. Ennek az az oka, hogy javítja az inzulinválaszt, és csökkenti a krónikus stresszt és a gyulladást. Meglepő módon a folyadékbevitelnek nincs különösebb hatása a vese daganatok kialakulására, vagyis nem csökkentjük kockázatunkat sok vízfogyasztással (a megfelelő folyadékbevitelnek azonban számos egyéb pozitív hatása is van egészségünkre).

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!