2024. március 29. péntek
More

    Az e-cigaretta nem előzi meg a visszaszokást

    Az e-cigarettát használó egykori dohányosok ugyanolyan nagy valószínűséggel újra rágyújtanak, mint az egyéb nikotin alternatívákat használók – derült ki új kutatásokból. Egy közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy azok, akik leszoktak a dohányzásról, majd elkezdtek elektronikus cigarettát használni, ugyanolyan nagy valószínűséggel tértek vissza a hagyományos dohányzáshoz, mint azok, akik áttértek a nikotintartalmú gumira és más termékekre.

    A dohányzás teljes elhagyása volt a leghatékonyabb stratégia. Összességében elmondható, hogy az e-cigaretta vagy más dohánytermékek használata 8,5%-kal nagyobb eséllyel járt együtt azzal, hogy egy nemrégiben leszokó személy ismét dohányozni kezdjen.

    Érdekes, hogy a megállapítások egy héttel azután érkeznek, hogy az FDA bejelentette első e-cigaretta-engedélyezését három Vuse dohányízű gőzölgő termékre. Az RJ Reynolds gyártó adatai szerint a termékek előnyösek lehetnek azoknak a függő felnőtt dohányosoknak, akik áttérnek ezekre a termékekre, akár teljesen, akár jelentős mértékben csökkentik a cigarettafogyasztást azáltal, hogy csökkentik a káros vegyi anyagoknak való kitettségüket.

    Egy 2020. decemberi tanulmány az e-cigarettát hosszú távú segítségként értékelte a dohányzásról való leszokásban. Egy másik, 2020 szeptemberében készült tanulmány az e-cigaretta, egyéb segédeszközök használatát és a dohányzásról való leszokást hasonlította össze.

    A kutatók úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, hogy azok a személyek, akik már leszoktak a dohányzásról, nagyobb valószínűséggel térnek-e vissza a dohányzáshoz 1 éven belül – a visszaszokáshoz –, ha áttérnek e-cigarettára, olyan termékre, mint a nikotintapasz, vagy egyszerűen leszoknak.

    Pierce és munkatársai 13 604 dohányost vizsgáltak meg az Egyesült Államok Population Assessment of Tobacco and Health tanulmányából. Az első éves nyomon követéskor 9,4%-uk nemrégiben hagyta abba a leszokást. A 1228 nemrég abbahagyó csoport 37%-a nem cigaretta alapú dohánytermékre váltott, köztük 23% e-cigarettára. A fennmaradó 63% dohánymentes maradt.

    Az e-cigaretta ártalomcsökkentésének lehetősége megköveteli, hogy azok, akik sikeresen abbahagyják a leszokást, teljesen elhagyják a cigarettát, és ne váljanak kettős termék felhasználóivá.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!