2024. március 28. csütörtök
More

    Mellkasi fájdalmak

    A bal mell alatti vagy a mellkas bal oldalán fellépő fájdalom ijesztő lehet, de jó tudni, hogy ez nem csak szívbetegség oka. Bár sokan azonnal szívproblémára gyanakszanak, a test bal oldalán számos szerv lehet a fájdalom forrása, mint például a tüdő, a gyomor, a belek, a hasnyálmirigy, a bordák vagy a lép.

    Bár igaz, hogy a szív a bal oldalon van, az American Heart Association szerint a szívroham jelei leggyakrabban a mellkas közepén mutatkoznak mg. Ez egy nagyon erős, szorító érzés, amely néhány percnél tovább tart, és folyamatosan visszatér. Az idősebb felnőttek, a nők, a szívrohamon átesettek és a cukorbetegek azonban néha sokkal kisebb fájdalomról számolnak be. Mindenesetre segítséget kell kérni, ha más tünetek is jelentkeznek, mint például erős izzadás, hányinger, hányás, légszomj, váll-, kar-, állkapocs-, hát-fájdalom (bár máshol is érezhető) vagy félelemérzet.

    A bal oldali fájdalom mögött az infarktuson kívül egyéb szív- és érrendszeri betegségek is állhatnak. Ez különösen igaz az anginára, amely akkor fordul elő, ha a szívizom nem kap elegendő oxigént. Mivel a tünetek nagyon hasonlóak a szívroham tüneteihez, mindenképpen segítséget kell kérni. Ha az eredmény „csak” angina, akkor is fontos a kezelés, mert az állapot veszélyessé válhat, és növelheti a valódi szívinfarktus kockázatát is.

    Egy másik állapot, amely hasonló tüneteket okoz, a pericarditis vagy a szív gyulladása. Ilyenkor folyadék kerül a szívet körülvevő kettős membránrétegek közé, krónikus vagy akut betegséget okozva. A betegség leggyakoribb tünete a szúró mellkasi fájdalom, amely légzéskor felerősödik, ülés közben pedig általában enyhül. A krónikus gyengeség mellett a köhögés, a légszomj, a hidegrázás, az izzadás és a láz is segíthet azonosítani a szívburokgyulladást. A kórházi kezelés elengedhetetlen.

    Ha az emésztőrendszered a fájdalom forrása

    Reflux

    Sokszor a reflux okozhat bal oldali mellkasi fájdalmat. A reflux a gyomortartalom visszajutása a nyelőcsőbe, sőt a garatba és a szájba. Ennek következtében a fő panaszok a gyomorégés, a szájüregi égés, a csuklás stb. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomortól a torokig tarthat, és kisugározhat a nyakba, az állkapocsba, a karokba és a lapockákba. Súlyosabb esetekben a mellkasi fájdalom is szövődménysé válhat, szívinfarktushoz hasonló fájdalmat okozva.

    Gyomorhurut

    A gyomornyálkahártya-gyulladást általában a gyakori alkoholfogyasztás, az emészthetetlen savas ételek túlzott fogyasztása és a dohányzás okozza, de bizonyos gyulldáscsökkentők (nem szteroid alapúak) is ludasak lehetnek. Ha azonban kiderül, hogy a Helicobacter pylori a „bűnös” a mellkasi fájdalom előidézésében, akkor antibiotikumos kezelésre lehet szükség – de ez nagyon körülményes, csak szakember dönthet róla.

    Hasnyálmirigy-gyulladás

    A hasnyálmirigy akut gyulladása súlyos fájdalommal jár a felső hasban és a mellkasban. Gyors pulzussal, lázzal, hányingerrel és hányással jár. Krónikus formában ezek a fájdalmas epizódok kiújulnak, és hasmenéssel és hányással társulnak. A kezelés az első esetben azonnali ellátást, a második esetben folyamatos orvosi vizsgálatot jelent.

    Fontos a fájdalom forrását a mellkas bal oldalán vagy akár az egész mellkas területén keresni, már csak azért is, mert ki kell zárni az olyan lehetséges okokat, mint a mellhártyagyulladás vagy a lépbetegség. Ha a szívvizsgálatok, nagy laborok, nyugalmi és terhelési EKG-k vagy ultrahangvizsgálatok azt mutatják, hogy a fő panasz még mindig a szívből ered, akkor a súlyos, sőt életveszélyes állapotok megelőzhetők a kezelés mielőbbi megkezdésével.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!